Dania mączne strona 1

Przepis na naleśniki – co zrobić, żeby naleśniki nie pękały?

Przepis na naleśniki, który udoskonalam już od dłuższego czasu, aby w końcu wychodziły idealne – miękkie, delikatne, elastyczne i niepękające podczas zawijania w nie farszu. Naleśniki są bardzo uniwersalne i …

Focaccia z oliwkami na cieście bez wyrabiania

Bez wątpienia focaccia z oliwkami i oregano jest klasykiem włoskiego street food. Miękkie ciasto drożdżowe o złotej i chrupiącej skórce, do tego zielone oliwki, aromatyczne oregano i kropelki oliwy z …

Naleśniki razowe

PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z WYKORZYSTANIEM MĄKI PSZENNEJ RAZOWEJ. Przepisów na naleśniki jest mnóstwo, tak naprawdę z każdej mąki można je przygotować. Wszystko zależy od właściwych proporcji i zawsze wyjdą nam …

Placek z ciecierzycy ze szparagami i groszkiem

Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na bezglutenowy placek z ciecierzycy tzw. „farinata di ceci” włoską specjalność z Ligurii, który przygotowuje się tylko z 2 składników: mąki z …

Gnocchi di patate

Zrobiłam i ja. Do pysznej wołowiny zrobiłam samodzielnie gnocchi di patate, ale możecie też zrobić tradycyjne kluski śląskie lub najzwyklejsze kopytka. domowy makaron szare kluski Kopytka marchewkowe z rozmarynem Kluski …

Domowe pierogi gyoza. Jak zrobić pierożki gyōza

Domowe pierogi gyoza. Jak zrobić pierożki gyōza. Przygotowując te pierożki inspirowałam się przepisem z tego bloga. Lubię lepić pierogi, więc lepienie pierogów gyōza było dla mnie pewnym wyzwaniem, ale lepienie …

Pierogi z mięsem i kapustą

Kto lubi pierogi? Ciasto na pierogi z tego przepisu jest elastyczne i bardzo ładnie współpracuje

Chaczapuri

Chaczapuri to przepyszne i bardzo sycące danie, które szykujemy z ciasta jak na pizzę z dodatkiem pysznych serów i jajka. To przepis na jedno z najlepszych dań kuchni gruzińskiej. Szklanka …

Pełnoziarniste bułki do burgerów

Pyszne i proste pełnoziarniste bułki do burgerów – ja użyłam mąki orkiszowej, ale możecie także wykorzystać pszenną. Robi się je szybko – ciasto rośnie łącznie tylko 2 godziny! Gotowe można …

Focaccia z fasolką szparagową, boczkiem i fetą

Chrupiąca FOCACCIA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, BOCZKIEM I FETĄ to nasza wariacja klasycznego, włoskiego wypieku. Doskonała na kolację!

FOCACCIA Z CZARNUSZKĄ I PARMEZANEM

Czarnuszka to po angielsku “nigella”, ale nie tylko brytyjska królowa kulinarnych programów i książek o tym samym imieniu ma do niej słabość. Ta niezwykle zdrowa przyprawa zasługuje na stałe miejsce …

Chleb z gara na maślance - najlepszy

Najlepszy domowy chleb na świecie

Pierogi z rabarbarem

Jedliście już pierogi z rabarbarem? Pewnie niewielu z Was zna ten wiosenny rarytas, dlatego warto spróbować nadrobić zaległości. Rabarbar najczęściej ląduje w cieście lub kompocie, a okazuje się być świetnym …

Chleb razowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Forma do pieczenia chleba: foremka/keksówka o wymiarach wewnętrznych 10 x 25 cm (pojemność około 1200 ml). Domowy i pachnący chleb razowy piekę zazwyczaj …

GOZLEME

Gozleme to znany w kuchni tureckiej pomysł na obiad, a dla nas – Polaków, wspaniały zamiennik klasycznych naleśników! Istnieją dwie główne szkoły przygotowania ciasta na GOZLEME– ta, która nie uznaje …

Mięciutkie bułeczki na maślance

Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Czekamy chwilkę aż się rozpuszczą, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy elastyczne ciasto (możecie to zrobić ręcznie lub w robocie). Gotowe ciasto przykrywamy …