Dania mączne strona 1

Ciabatta

Przepis na włoską drożdżową ciabattę, którą możemy podawać w kanapkach na ciepło lub jako dodatek do sałatki czy zupy. Wymaga użycia miksera, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i luźne. Ale …

Grecki chleb Lagana

Grecki chleb typu "flat bread", który tradycyjnie spożywa się w czasie Wielkiego Postu. Jest to puszyste drożdżowe pieczywo z mąki pszennej z dodatkiem ziaren sezamu, podobne do włoskiej focacci.

RACUCHY Z GRUSZKAMI

Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz RACUCHY Z GRUSZKAMI. Idealna propozycja na słodki obiad lub deser.

Bułki orkiszowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Śmietanę wyjmij wcześniej z lodówki. Z podanej ilości składników wychodzi 6 bułeczek wielkością zbliżonych do klasycznych kajzerek. Pieczenie: 210 stopni, środkowa półka z …

Najlepsza domowa pizza na drożdżach + FILM

Przepis na pizzę, która zawsze wychodzi!

Zapiekane naleśniki z parówkami i serem

Naleśniki z parówkami i serem zapieczone w piekarniku to świetny pomysł na szyki obiad, czy kolację. Świetnie sprawdzą się też na wynos do pracy czy szkoły. Jeśli nie przepadacie za …

Najprostszy chleb z gara

Można kombinować z różnymi mąkami, ja piekłam już z dodatkiem żytniej i orkiszowej i za każdym razem zmieniam proporcje i dodaje to na co mam akurat ochotę np ziarna słonecznika, …

Kluski leniwe

Kluski leniwe, przez niektórych nazywane pierogami to bardzo proste i smaczne danie typowo kojarzące się z dzieciństwem. Delikatne, twarogowe smakują i dorosłym i dzieciom. Można je podać na różne sposoby. …

Chleb szpinakowy

Rewelacyjny w smaku, mięciutki w środku, z idealnie chrupiącą skórką, a przy tym bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Bez drożdży, bez wyrastania, długo utrzymuje świeżość. To główne zalety domowego …

Focaccia