Piszinger lub pischinger, to wafle przełożone masa kakaową. Nikt im się nie oprze.
Do tej pory na blogu pojawił się przepis na krem cukierniczy aromatyzowany skórką cytrynową i wanilią. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na krem cukierniczy z dodatkiem gorzkiej czekolady, …
Pyszne, mało słodkie, smakują trochę jak z ciasta francuskiego, zrobione z warstw drożdżowego ciasta przesmarowanych masłem. W cieście jest tylko 1 łyżka cukru + cukier którym posypałam wierzch. Jeśli wolicie …
Przepis na fit deser Raffaello – zdrowy deser w pucharku, który przygotujesz w 10 minut! Ten kokosowy deser przygotujesz na bazie jogurtu typu skyr. Krem kokosowy przekładany jest biszkoptami. Jak …
Nie ważne czy na słodko, czy na słono. Ciasto w keksówkach zostawić jeszcze na 30- 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Przeciąć ją wzdłuż na pół, tak żeby z jednej strony …
To rewelacyjny i prosty do przygotowania deser, któemu trudno się jest mu się oprzeć.
Te proste rogale budyniowo-marcepanowe sprawdzą się doskonale jako szybki deser, przekąska dla niespodziewanych gości, na imprezę czy po prostu coś dobrego do kawy. Rogale są zrobione z ciasta francuskiego, które …
Składniki/12 sztuk: – 540 g mąki pszennej – 80 g drobnego cukru do wypieków – 3/4 łyżeczki soli – 20 g drożdży świeżych – 75 g masła, roztopionego – 250 …
Składniki ok. 6 gofrów: – 200 g mąki kukurydzianej – 50 g mąki ryżowej – 250 ml mleka – 1 jajko – 1 łyżka cukru – 3 łyżki oleju – …
Dziś mam dla Was przepis na ekspresowy deser. Pyszne czekoladki z orzechami ziemnymi i solą morską. Mój mąż mówi, że to “orzechowa rozpusta” 😉 Nic tylko robić i jeść ze …
Zawijaki makowe to super pomysł na błyskawiczne przekąski z dodatkiem maku. Stanowią nie tylko fajną, słodką przekąskę, ale równie świetną dekorację świątecznego stołu. Zawijaki makowe z ciasta francuskiego są bardzo …
Wszyscy możemy się zgodzić: jedną z NAJLEPSZYCH rzeczy okresu świątecznego są wszelkie słodkie smakołyki, z których najbardziej klasycznymi są ciasteczka świąteczne. Robi się je w kilka chwil, a smakują naprawdę …
Churros to hiszpański wypiek, przygotowany z ciasta parzonego. W rondelku rozpuszczamy masło z dodatkiem wody i soli, po czym dodajemy mąkę i ubijamy przez kilka minut na małym ogniu. Następnie …