- Czas gotowania: 5 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
śliwki węgierki
1 kg ziemniaków
250 gram mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
2 jajka
pół łyżeczki soli
śmietana 18%
cukier trzcinow
Przepis
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbywamy się z nich pestek.
Obieramy jeden kilogram ziemniaków, gotujemy a następnie przeciskamy przez praskę.
Do całkowicie ostudzonych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, dwa jajka oraz pół łyżeczki soli. Całość dokładnie wyrabiamy do powstania jednolitej masy.
Ciasto dzielimy na dwie części i formujemy z każdej z nich podłużny wałek z którego następnie wycinamy kawałki ciasta o długości ok 4-5cm.
Oprószony mąką dłońmi formujemy pojedyncze placki na środku których umieszczamy śliwkę. Każdy z placków dokładnie zlepiamy i formujemy z nich kulę.
Ulepione knedle gotujemy w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez około 5 minut (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię). Knedle wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Knedle podajemy ze śmietaną oraz cukrem trzcinowym.