Składniki
25 gram drożdzy
1 łyżka cukru
400 ml mleka (ciepłego)
200 gram ugotowanych ziemniaków
500 gram mąki
2 łyżki oleku
Doodaktowo:
oliwa
czosnek
ser żółty
bekon
rukola
szczypiorek
papryka
Przepis
Przygotowujemy rozczyn z pokruszonych drożdzy, cukru oraz ciepłego mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.
Ugotowane i utłuczone praską ziemniaki łączymy z mąką oraz rozczynem z drożdzy. Do całości dodajemy dwie łyżki oleju i wyrabiamy na jednolitą masę. Nasze ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po upływnie godziny ciasto dzielimy na mniejsce części z którch wyrabiamy pojedyńcze placki. Tak przygotowane placki smażymy na głębokim i dobrze rozgrzanym oleju (5-6cm oleju na patelni). Nasze placki smażymy na złoty kolor. Powtarzamy tą czynność z resztą placków. Po usmażeniu placi przekłamy na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Usmażone placki smarujemy oliwą z czosnkiem, posypujemy startym serem żółtym, bekonem, rukolą, szczypiorkiem oraz papryką. Langosz świetnie smakuje ze śmietaną i startym serem żółtym. Możemy go podawać również bez dodatkowych składników.