Blog: food2.pl

Spalony sernik baskijski

Przepis na perfekcyjny spalony sernik baskijski. Tradycyjny sernik z San Sebastian w Kraju Basków. Idealnie kremowy i pyszny!

Babka dyniowa

Ta babka dyniowa z korzennymi przyprawami to idealne ciasto na jesień. Z cynamonowym kremem maślanym smakuje bosko!

Placki dyniowe z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym

Przepis na placki dyniowe z serem cheddar, podane z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym. Idealny konkurent dla placków ziemniaczanych.

Raclette - szwajcarska serowa uczta

Raclette – szwajcarska serowa uczta. Czym tak naprawdę jest raclette? Jak przygotować posiłek z serem w roli głównej i z czym to się je?

Picarones - peruwiańskie pączki z dyni i batatów

Przepis na picarones – peruwiańskie pączki z dyni i batatów serwowane z korzennym syropem chancaca. Typowa uliczna peruwiańska przekąska.

Sernik kokosowy na spodzie z ciastek Oreo

Przepis na delikatny sernik kokosowy pieczony w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka kokosowego na spodzie z ciastek Oreo.

Babeczki Dextera

Przepis na krwiste babeczki Dextera, nawiązujące do popularnego serialu. Babeczki red velvet z bitą śmietaną, jadalnym szkłem i wiśniami.

Czekoladowe babeczki duszki z ciepłymi lodami

Przepis na pyszne czekoladowe babeczki duszki z ciepłymi lodami. Idealne na Halloween lub imprezę dla dzieci.

Nachosy z sosem serowym, awokado, pomidorami i jalapeño

Nachosy z sosem serowym, awokado, pomidorami, jalapeño i kolendrą to pomysł na imprezową przystawkę pochodzącą z kuchni tex-mex.

Sos serowy do nachosów

Przepis na domowy sos serowy do nachosów na bazie sera cheddar z wędzoną papryką i płatkami koreańskiego chili. Idealny na filmowy maraton!

Blok czekoladowy z rodzynkami w rumie

Blok czekoladowy z rodzynkami w rumie – przepis na klasyczny deser z mleka w proszku i kakao rodem z PRLu.

Sałatka z makaronu ryżowego z sosem orzechowym i tofu

Sałatka z makaronu ryżowego z sosem orzechowym i chrupiącym tofu to pomysł na lekki lunch lub kolację w azjatyckim stylu.

Crêpes Suzette z figami

Crêpes Suzette z figami – mój sposób na płonące francuskie naleśniki w pomarańczowym sosie z sezonowymi owocami. Idealne na śniadanie.

Spaghetti all'Assassina - zabójczo pyszny makaron z Bari

Spaghetti all'Assassina – zabójczo pyszny makaron z Bari. Smażone na oliwie spaghetti gotowane w ostrym sosie pomidorowym.

Orecchiette z pomidorami i burratą

Orecchiette z pomidorami i burratą – przepis na proste danie z charakterystycznymi apulijskimi uszkami z pszenicy durum.

Focaccia barese - tradycyjna focaccia z Bari

Focaccia barese – tradycyjna focaccia z Bari. Przepis krok po kroku jak przygotować słynną apulijską focaccię z pomidorami, oliwkami i oregano.

Mangomisu - tiramisu z mango

Mangomisu – przepis na tiramisu z mango i marakują. Tradycyjny włoski deser w egzotycznej odsłonie z dodatkiem pulpy z mango, rumu i limonki.

Pampuchy z jagodami i śmietaną

Przepis na pampuchy z jagodami i śmietaną – prosty deser z drożdżowych klusek gotowanych na parze podanych z owocowym kisielem.