Gnocchi alla sorrentina – przepis na włoskie kopytka zapiekane w pomidorowym sosie z mozzarellą i parmezanem. Idealny włoski comfort-food.
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem – przepis na włoskie pieczywo z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej.
Przepis na bliny gryczane z kawiorem. Tradycyjne rosyjskie placuszki z mąki gryczanej podawane z kwaśną śmietaną i kawiorem.
Przepis na baci di ricotta – delikatne serowe pączki z ricotty z dodatkiem cynamonu, wanilii oraz skórki cytrynowej.
Przepis na pączki z malinami i kremem waniliowym. Przygotowane według tradycyjnej receptury i nadziane pysznym kremem po brzegi.
Przepis na oryginalne faworki (chrust) według przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Ciasto na faworki na bazie żółtek smażone na smalcu.
Pączki wrocławskie z powidłami śliwkowymi i cynamonem. Przepis na pączki zainspirowane przedwojennym Wrocławiem.
Sushi donuts – przepis na sushi w kształcie pączków to oryginalny pomysł na przygotowanie tej japońskiej potrawy z ryżu oraz ryb.
Przepis na ptysiowe serca z kremem chałwowym na bazie pasty sezamowej tahini, konfiturą malinową z wodą różaną i malinowym pudrem.
Przepis na mapo tofu — syczuańskie danie z tofu w mięsnym sosie z dodatkiem pasty z fermentowanej fasoli i syczuańskiego pieprzu.
Tamago sando – japońska kanapka z pastą jajeczną. Przepis na słynną kanapkę z jajkiem i majonezem Kewpie w chlebie shokupan.
Shokupan – przepis na japoński chleb mleczny z Hokkaido. Najlepszy domowy chleb tostowy. Idealny do kanapek sando.
Przepis na ciasteczka migdałowe z kremem cytrynowym przypominające nieco włoskie ciasteczka amaretti. W pełni bezglutenowe.
Okonomiyaki — przepis na japoński placek z kapusty z krewetkami, podawany z płatkami bonito katsuobushi, majonezem i sosem tonkatsu.
Przepis na lubelskie cebularze – drożdżowe bułki o złocistym kolorze z pachnącym farszem z cebuli oraz maku.
Przepis na włoskie pierożki ravioli z burakiem i ricottą podane z pistacjową gremolatą. Oryginalny pomysł na pierogi.
Przepis na sernik Irysek z makiem i kajmakiem ozdobiony kremem cytrynowym lemon curd i opaloną bezą włoską.
Przepis na tarteletki z lemon curd i bezą włoską aromatyzowane skórką z bergamotki. Cukierniczy klasyk w nowej odsłonie.