Blog: food2.pl

Gnocchi alla sorrentina

Gnocchi alla sorrentina – przepis na włoskie kopytka zapiekane w pomidorowym sosie z mozzarellą i parmezanem. Idealny włoski comfort-food.

Focaccia z ziemniakami i rozmarynem

Focaccia z ziemniakami i rozmarynem – przepis na włoskie pieczywo z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej.

Bliny gryczane z kawiorem

Przepis na bliny gryczane z kawiorem. Tradycyjne rosyjskie placuszki z mąki gryczanej podawane z kwaśną śmietaną i kawiorem.

Baci di ricotta - serowe pączki z ricotty

Przepis na baci di ricotta – delikatne serowe pączki z ricotty z dodatkiem cynamonu, wanilii oraz skórki cytrynowej.

Pączki z malinami i kremem waniliowym

Przepis na pączki z malinami i kremem waniliowym. Przygotowane według tradycyjnej receptury i nadziane pysznym kremem po brzegi.

Faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Przepis na oryginalne faworki (chrust) według przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Ciasto na faworki na bazie żółtek smażone na smalcu.

Pączki wrocławskie z powidłami śliwkowymi i cynamonem

Pączki wrocławskie z powidłami śliwkowymi i cynamonem. Przepis na pączki zainspirowane przedwojennym Wrocławiem.

Sushi donuts - sushi w kształcie pączków

Sushi donuts – przepis na sushi w kształcie pączków to oryginalny pomysł na przygotowanie tej japońskiej potrawy z ryżu oraz ryb.

Ptysiowe serca z kremem chałwowym i malinami

Przepis na ptysiowe serca z kremem chałwowym na bazie pasty sezamowej tahini, konfiturą malinową z wodą różaną i malinowym pudrem.

Mapo tofu - tofu po syczuańsku w mięsnym sosie

Przepis na mapo tofu — syczuańskie danie z tofu w mięsnym sosie z dodatkiem pasty z fermentowanej fasoli i syczuańskiego pieprzu.

Tamago sando - japońska kanapka z pastą jajeczną

Tamago sando – japońska kanapka z pastą jajeczną. Przepis na słynną kanapkę z jajkiem i majonezem Kewpie w chlebie shokupan.

Shokupan - japoński chleb mleczny

Shokupan – przepis na japoński chleb mleczny z Hokkaido. Najlepszy domowy chleb tostowy. Idealny do kanapek sando.

Ciasteczka migdałowe z kremem cytrynowym

Przepis na ciasteczka migdałowe z kremem cytrynowym przypominające nieco włoskie ciasteczka amaretti. W pełni bezglutenowe.

Okonomiyaki - japoński placek z kapusty z krewetkami

Okonomiyaki — przepis na japoński placek z kapusty z krewetkami, podawany z płatkami bonito katsuobushi, majonezem i sosem tonkatsu.

Lubelskie cebularze

Przepis na lubelskie cebularze – drożdżowe bułki o złocistym kolorze z pachnącym farszem z cebuli oraz maku.

Ravioli z burakiem i ricottą podane z pistacjową gremolatą

Przepis na włoskie pierożki ravioli z burakiem i ricottą podane z pistacjową gremolatą. Oryginalny pomysł na pierogi.

Sernik Irysek z makiem i kajmakiem

Przepis na sernik Irysek z makiem i kajmakiem ozdobiony kremem cytrynowym lemon curd i opaloną bezą włoską.

Tarteletki z lemon curd z bergamotką i bezą włoską

Przepis na tarteletki z lemon curd i bezą włoską aromatyzowane skórką z bergamotki. Cukierniczy klasyk w nowej odsłonie.