Blog: food2.pl

Hot Toddy - grzaniec z whisky

Hot Toddy — przepis na grzaniec z whisky z dodatkiem miodu, soku z cytryny i cynamonu. Rozgrzewający napój na zimę.

Baked Alaska - deser lodowy z bezą

Przepis na Baked Alaska, znaną jako omelette norvégienne (omlet norweski). Wyjątkowy deser lodowy z podpalaną bezą włoską.

Panettone - włoska babka bożonarodzeniowa

Panettone – włoska babka bożonarodzeniowa. Tradycyjny przepis na panettone milanese – tradycyjny włoski chlebek z bakaliami z Mediolanu.

Zakwas z buraków

Przepis na domowy zakwas z buraków. Idealny do barszczu, jak i do picia na co dzień, aby wzmocnić odporność i zadbać o zdrowie.

Sernik miodowy na spodzie piernikowym

Przepis na sernik miodowy na spodzie piernikowym z kremem ciasteczkowym. Idealny na Święta Bożego Narodzenia.

Świąteczne maślane ciasteczka z bergamotką i imbirem

Przepis na świąteczne maślane ciasteczka z bergamotką i imbirem. Idealne do odciskania w nich wzorów wałkiem i dekoracji lukrem.

Sernik z prażonymi jabłkami i solonym karmelem

Sernik z prażonymi jabłkami, solonym karmelem i bitą śmietaną to pomysł na smaczne ciasto idealne na jesienne dni.

Kolorowa chałka

Kolorowa chałka to pomysł na drożdżowe pieczywo zabarwione naturalnymi barwnikami: klitorią ternateńską, herbatą matcha i burakiem.

Zupa krem z soczewicy

Przepis na zupę krem z soczewicy z pomidorami. Kremowa wegańska zupa z czerwonej soczewicy z pastą curry i mleczkiem kokosowym.

Bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki

Przepis na bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki podane z sosem teriyaki i świeżą kolendrą. Pyszne wegańskie danie!

Kimchi z marchewki

Przepis na kimchi z marchewki z dodatkiem pora, imbiru, czosnku, sosu rybnego oraz płatków koreańskiego chili gochugaru.

Tort Sachera

Przepis na klasyczny wiedeński czekoladowy tort Sachera przełożony konfiturą morelową i podany z bitą śmietaną.

Focaccia z gochujang

Focaccia z gochujang to przepis na tradycyjne włoskie pieczywo w niecodziennym wydaniu. Pikantna koreańska pasta daje jej niezłego kopa!

Burger drwala ze smażonym serem camembert i żurawiną

Burger drwala ze smażonym serem camembert i żurawiną to przepis na słynną kanapkę w domowej wersji.

Kodrit kadir - arabskie ciasto czekoladowe z flanem

Kodrit kadir — przepis na arabskie ciasto czekoladowe z flanem i karmelem, znane również jako kudrit kader.

Perski ryż tahdig

Perski ryż tahdig – przepis na chrupiący ryż z szafranem. Tradycyjne danie z ryżu basmati pochodzące z Iranu.

Fondant czekoladowy - lava cake

Przepis na fondant czekoladowy, znany jako lava cake. Pyszne czekoladowe ciasto z płynnym wnętrzem, które rozlewa się po talerzu.

Gofry belgijskie z Liege

Przepis na gofry belgijskie z Liege. Chrupiące gofry z ciasta drożdżowego, pachnące masłem z dodatkiem cukru perlistego.