Przekąski strona 1

Pieczone frytki z cukinii w panierce

Wróciłam! Pełna wrażeń i wspomnień, z bagażem pozytywnych emocji, nowych smaków i nawet z jednym kilogramem na minusie (mała rzecz,a cieszy:) Naprawdę nie wiem, jak to się stało, gdyż po …

Sos tysiąca wysp

Przedstawiam Wam dziś przepis na rewelacyjny domowy sos 1000 wysp, który sprawdzi się do różnego rodzaju zapiekanek, roladek z ciasta francuskiego, kebaba, tortilli, hot dogów, hamburgerów czy nawet frytek i …

Przepis na aioli - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Przepis na aioli. Majonez czosnkowy. Ailloli [ajoli’], aïoli , all-i-oli, fr. aillade , to gęsty sos, w którego nazwie są jego najważniejsze składniki – ai, garlic czosnek, (from Latin allium; …

Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym – La grande piccola cuoca

Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym to idealna letnia przekąska, którą można podać z grillowanym pieczywem, mięsem lub rybą. Duszony bakłażan idealnie łączy się z kremowym, aromatycznym sosem z dodatkiem octu winnego …

Placki z groszkiem i rukolą

Jeżeli pozostał Wam ugotowany groszek z obiadu, już podaję Wam szybki i prosty przepis na wytrawne placki z groszkiem. Lekkie i puszyste, dzięki dodatkowi ricotty, lekko ostre i charakterystyczne w …

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Pasta z piklinga. Pasta ze śledzia wędzonego. Wiele osób myśli, że pikling to nazwa ryby, są w błędzie, gdyż pikling to nazwa handlowa wędzonego śledzia, który jest wędzony w całości, …

Hot dogi z kiełbaskami warzywami i serem

Hot dogi z kiełbaskami warzywami i serem pyszny domowy fast food.

Ceviche z melona i awokado

Przepis na wegańskie ceviche z melona i awokado z pikantną papryczką jalapeño. Idealne jako imprezowa przekąska do nachosów i tortilli.

Włoska cielęcina w sosie tuńczykowym - "Vitello tonnato"

Przepis na „Vitello tonnato” pojawił się już w XIX wieku w pierwszej edycji włoskiej „biblii kulinarnej”, książki kucharskiej „La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene” Pellegrino Artusi, która …

Włoska salsa tonnata

Włoska salsa tonnata to prawdziwy klasyk tradycji kulinarnej pochodzący z Piemontu w północno-zachodnich Włoszech. Bazą do przygotowania salsy jest tuńczyk w oleju i kapary w zalewie octowej a dodatkami fileciki …

Burrata z truskawkami i pistacjami

Dziś zapraszam Was na przepyszną przekąskę z truskawkami w roli głównej. Przygotujecie ją w dosłownie kilka chwil, a efekt wow na talerzu i na podniebieniu gwarantowany. Burrata z truskawkami i …

Cukinia marynowana w oleju i ziołach

Ponad 2 tygodnie temu na blogu pojawił się przepis na pieczoną marynowaną papryką. Patrząc na Wasze duże zainteresowanie przepisem, postanowiłam podzielić się kolejnym pomysłem, tym razem na marynowaną cukinię w …

Marokańskie chlebki z patelni

Przepis pod taką nazwą znalazłam na jednym z blogów kulinarnych i postanowiłam go przetestować. Zaciekawiło mnie przede wszystkim to, że ciasto nie musi długo wyrastać, wystarczy kilkanaście minut. Chlebki/placuszki wyszły …

TRUSKAWKOWA BRUSCHETTA Z RICOTTĄ

Truskawki są bezsprzecznymi królowymi lata. Słodkie, aromatyczne i pełne soku owoce można jeść wprost z krzaków lub wykorzystywać do tworzenia wyśmienitych dań i przekąsek. Jedną z nich jest truskawkowa bruschetta, …

Zapiekane pomidory pod ziołową panierką

Zapraszam Was na gratin z pomidorów, czyli zapiekane pomidory pod ziołową panierką. Jest to jedna z włoskich przystawek, która pojawia się na naszym stole bardzo często i chyba nigdy nie …