Składniki
0,5 kg marchwi
300 g twarogu kanapkowego
4 jajka
kiełbasa krakowska
papryka czerwona
koperek
dwa ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
Rozmiar blaszki do pieczenia:
24cmx28cm
Przepis
Na patelni podsmażamy dwa ząbki czosnku z dodatkiem oliwy. Następnie dodajemy wcześniej startą na małych oczkach marchewkę. Całość podsmażamy przez kilka minut i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną marchewkę odstawiamy i czekamy, aż ostygnie.
W międzyczasie mieszamy ze sobą serek kanapkowy, pokrojoną paprykę oraz koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Do ostudzonej marchewki dodajemy 4 żółtka i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. Marchewkę łączymy z ubitą pianą i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Całość pieczemy przez około 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu roladę wykładamy na bawełnianą ściereczkę i ściągamy papier do pieczenia. Wcześniej przygotowane nadzienie z serka kanapkowego oraz pokrojoną kiełbasę wykładamy na nasz blat z marchwi.
Tak przygotowaną roladę zwijamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Roladę kroimy przed podaniem i gotowe.
Goście będą zachwyceni. Rolada jest pyszna!