- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
- Ciasto francuskie
- Kurczak
- Ser żółty
- Suszone pomidory
- Jajko
- Sezam
Przyprawy:
- Słodka papryka
- Oregano
- Czosnek
- Pieprz
- Sól
Przepis
Kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy i ostawiamy na chwilę do lodówki.
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż tak, aby powstały trzy równe poziome paski ( kroimy wzdłuż dłuższego boku).
Na każdy z pasków ciasta wykładamy starty ser żółty, kawałki kurczaka oraz pokrojone suszone pomidory. Gdy już wyłożymy wszystkie składniki na poszczególne paski delikatnie zwijamy nasze ciasto tak, aby powstały trzy osobne rulony.
Ciasto wykładamy na blachę i łączymy ze sobą jego poszczególne części, tak, aby utworzyły coś w rodzaju ślimaka.
Całość smarujemy jajkiem oraz posypujemy sezamem.
Tak przygotowane ciasto francuskie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
I gotowe!
Życzmy smacznego :)