Blog: powiedzdietomnie

NALEŚNIKI Z MĄKI KOKOSOWEJ

Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Ciasto na naleśniki około 125 ml wody gazowanej (w zależności od tego, ile wchłonie mąka) 3-4 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/cukru 2 łyżki kakao niskotłuszczowego 250 g …

GOFRY JAGLANE

Porcje 4 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 75 g mąki jaglanej (7,5 płaskich łyżek) 65 g skrobi ziemniaczanej (4 płaskie łyżki) 20 g oleju (3 łyżki) 125 g mleka 2% …

Prosty deser owocowy

Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 450 g owoców mrożonych (lub świeżych w sezonie), najlepiej w różnych kształtach i kolorach 1 opakowanie budyniu jaglanego waniliowego bez cukru (lub zwykłego) …

Pieczone pączki z batata

Porcje 13 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 260 g mąki pszennej typ 450 130 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 ml ciepłego mleka roślinnego lub krowiego 25 g drożdży 2 łyżki …

KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO, BANANA I SERKA

Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas przygotowania 5 min Składniki 1 dojrzałe, miękkie awokado - 140 g 2 dojrzałe banany - 240 g 1 serek …

Sernik jagodowy z pistacjami

Porcje 10 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 kg białego sera (mielonego, z wiaderka), niesłodzonego 200 g świeżych lub mrożonych jagód 3-4 łyżki ksylitolu skórka i sok z 1/2 cytryny …

Dietetyczny majonez

Majonez wegański z fasoli – do sałatek i kanapek 200 g fasoli z puszki + 50 g zalewy 4-5 łyżek oleju 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny …

SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I GRANATEM

Sos 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz Przygotowanie Ciecierzycę namocz na noc. W dużej misce umieść wystudzoną ciecierzycę, dodaj pestki granatu …

PIECZONA OWSIANKA KOKOSOWA (BEZ JAJEK I MLEKA)

Porcje 4 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 łyżki nasion chia (20 g) 2 szklanki mleka kokosowego (500 g) 2 szklanki płatków owsianych (220 g) 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 …

CHAŁWOWA JAGLANKA Z OWOCAMI

Czas przygotowania 20 min Składniki - 1 szklanka kaszy jaglanej (185 g) - 2 szklanki mleka roślinnego (500 ml) - szczypta soli - 2 łyżki tahiny (pasta sezamowa, nadaje chałwowy …

NOCNA OWSIANKA Z TOFU – ŚNIADANIE WZBOGACONE W BIAŁKO

Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Baza 5 łyżek płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia około 150 ml mleka kokosowego (z kartonu) 180 g tofu naturalnego (1 kostka) szczypta …

ŁATWY PUDDING, CZYLI ZDROWY DESER Z KASZY JAGLANEJ W KILKA MINUT

Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj pudding 100 g surowej kaszy jaglanej + 1 szklanka wody do gotowania (250 ml) 1 łyżka tahini (lub masła orzechowego) 2 łyżki syropu klonowego …

SZYBKIE I ZDROWE CIASTO FASOLOWE Z CHILI

szczypta soli 6 łyżek syropu klonowego lub miodu w wersji niewegańskiej 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią duża szczypta mielonej papryczki …

PULPETY Z BATATÓW – ZDROWY DODATEK DO POSIŁKU

Porcje 20 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 puszka cieciorki (240g) (lub ugotowana cieciorka) 2 małe słodkie ziemniaki (bataty) (360g) 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanej cebuli 1 łyżeczka kuminu 1/2 …

SAŁATKA Z ARBUZEM, BORÓWKAMI I FETĄ – PRZEPIS NA ZDROWY PODWIECZOREK

Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 kg arbuza (waga ze skórką i pestkami) 100 g fety 150 g borówek 150 g ogórka świeża mięta i pietruszka Sos 1 …