Majonez wegański z fasoli – do sałatek i kanapek 200 g fasoli z puszki + 50 g zalewy 4-5 łyżek oleju 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz opcjonalnie szczypta soli namak, imitującej smak jajka Wegański majonez z awokado – do kanapek 1 dojrzałe, miękkie awokado 1-2 lyzki sok z cytryny 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy Dijon Sól, pieprz Awokado przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Majonez wegański – idealny do sałatek Składniki: ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki) słonecznik łuskany (2 duże łyżki) woda (1/2 szklanki) ksylitol (1 łyżka lub do smaku, albo inna substancja słodząca) cytryna (4 łyżki lub do smaku) biała gorczyca (1 łyżeczka lub wedle gustu) sól (kilka szczypt) Składniki: 200 g serka wiejskiego 1 pokrojone, gorące jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon) 2 łyżeczki octu (lub sok z cytryny) – dla lepszego efektu warto użyć soli NAMAK, która imituje smak jajka (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością) olej nierafinowany o delikatnym smaku (3/4 szklanki) np. ryżowy Kaszę, słonecznik, wodę, gorczycę, sól i ksylitol oraz cytrynę zblenduj najgładziej jak tylko można. Nie widzę nic złego w jedzeniu majonezu (sama uwielbiam), ale wiem też że nie każdy może sobie pozwolić na jego tradycyjną wersję (np. weganie czy osoby z nietolerancją pokarmową). Zmiksuj z sokiem z cytryny, musztardą i olejem (dolewaj olej stopniowo, majonez powinien mieć gęstą konsystencję). Każdy z nich wypróbowałam i gorąco Wam polecam 😉 Fit majonez – do sałatek i kanapek Ten majonez to coś genialnego! Święta kojarzą mi się m.in. z sałatką jarzynową, która w tym okresie gości niemalże w każdym polskim domu. STOPNIOWO dolewaj olej, aż majonez zgęstnieje (musi jeszcze odstać kilka godzin w lodówce, aby nabrać odpowiednio gęstej konsystencji).