pieczone pączki z batata

Daria
Desery
01.02.2018 19:01
pieczone pączki z batata

Porcje 13 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 260 g mąki pszennej typ 450 130 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 ml ciepłego mleka roślinnego lub krowiego 25 g drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 200 g purée z batatów (1 dużego batata piecz do miękkości ok 30 minut w 180 stopniach, następnie obierz ze skórki i zmiksuj blenderem) 110 g oleju kokosowego Polewa 1 tabliczka gorzkiej czekolady, minimum 70% kakao, najlepiej z niewielką ilością cukru (lub bez) 10 g oleju kokosowego Przygotowanie Po pierwsze nie zawierają jajek i mleka krowiego (choć można użyć krowiego mleka zamiast roślinnego), są więc dobre dla alergików i wegan, którzy nie wyobrażają sobie Tłustego Czwartku bez choćby jednego pączka. Pewnie zastanawiacie się, w czym dzisiejsze pączki są lepsze od tradycyjnych i po co w ogóle tak wydziwiać 😀 Po trzecie są pieczone, a nie smażone na głębokim tłuszczu, za co Wasz układ pokarmowy na pewno podziękuje. Przygotuj zaczyn - drożdże rozpuść w ciepłym (nie gorącym) mleku (60 g), dodaj cukier (1 łyżka) i białą mąkę (3 łyżki). Przygotuj polewę - czekoladę z olejem rozpuść w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Pamiętajcie, żeby użyć polewy czekoladowej lub ewentualnie lukru, np. z ksylitolu – podbijecie w ten sposób walory smakowe. Po drugie są bardziej sycące niż tradycyjne pączki, przez co łatwiej poprzestać na jednym czy dwóch. Formuj rękoma pączki (lub wykrawaj kółka szklanką) i przekładaj na blaszkę z papierem do pieczenia. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Wskazówki Ciasto na początku wyrabiania będzie twarde - nie przejmuj się tym. Stopniowo po 1 łyżce dodawaj do ciasta wystudzone puree z batata, cały czas je wyrabiając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.powiedzdietomnie.pl/2018/02/pieczone-paczki-batata.html