Porcje 4 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 75 g mąki jaglanej (7,5 płaskich łyżek) 65 g skrobi ziemniaczanej (4 płaskie łyżki) 20 g oleju (3 łyżki) 125 g mleka 2% tłuszczu (0,5 szklanki) 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki ksylitolu szczypta soli opcjonalnie ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy Do podania 4 łyżeczki dżemu 100% owoców 1 dojrzały banan Przygotowanie Zmiksuj mąkę z żółtkiem jajka, mlekiem, olejem, słodzikiem, proszkiem do pieczenia i solą. Do gofrów dorzućcie np. dżem z jak największą zawartością owoców, banana, mus z owoców leśnych czy domowy krem czekoladowy z orzechów. Pamiętajcie, żeby porządnie rozgrzać gofrownicę, a same gofry suszyć na kratce, nie na talerzu – dzięki temu będą cudownie chrupiące 😉 Wskazówki Nie idź na skróty, pomijając etap z ubijaniem białka - dzięki temu procesowi gofry rosną i są chrupiące. Jeśli pominiecie słodzik, gofry mogą być także zestawione z wytrawnymi składnikami, np. pastą z awokado. Wystarczy przygotować je z odpowiedniej, wartościowej mąki i nie przesadzić z dodatkiem słodzika/cukru. Dziś mam dla Was przepis na wersję z kaszy (mąki) jaglanej.