Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Baza 5 łyżek płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia około 150 ml mleka kokosowego (z kartonu) 180 g tofu naturalnego (1 kostka) szczypta soli 1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego lub szczypta prawdziwej wanilii 2 łyżeczki miodu lub syropu 6 truskawek mrożonych Dodatki mus owocowy: 1 banan zmiksowany z ok. 100 g dowolnych owoców leśnych i ok. 100 ml mleka kokosowego posypka: 2 łyżki pokruszonych migdałów i 2 łyżka płatków kokosowych Przygotowanie Tofu zmiksuj z truskawkami, mlekiem, miodem, cukrem waniliowym i solą. Przepis podzieliłam na bazę (czyli tę dolną, jasnoróżową warstwę z tofu) i na dodatki – możecie dorzucić to, na co macie ochotę. Ja miałam chwilę, więc polałam zmiksowanymi owocami (banany i jagody z mlekiem kokosowym), a na wierzch dodałam chrupiące migdały i wiórki kokosowe. A i co ważne – owsianka robi się praktycznie sama przez noc w lodówce, nie trzeba jej rano gotować. Poza tym dodatek tofu to świetny pomysł na wzbogacenie śniadania w białko, szczególnie jeśli nie jemy nabiału. Rano dorzuć dodatki - ja polałam musem owocowym i posypałam migdałami z wiórkami kokosowymi.