NALEŚNIKI Z MĄKI KOKOSOWEJ

Daria
Sałatki
22.03.2018 16:45
NALEŚNIKI Z MĄKI KOKOSOWEJ

Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Ciasto na naleśniki około 125 ml wody gazowanej (w zależności od tego, ile wchłonie mąka) 3-4 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/cukru 2 łyżki kakao niskotłuszczowego 250 g mleka 2% tłuszczu 75 g skrobi (mąki) ziemniaczanej 50 g mąki kokosowej 3 jajka M ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy szczypta soli 1 łyżka oleju do smażenia Do podania 1 łyżka jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 150 g twarogu półtłustego 2 dojrzałe, słodkie banany 3 łyżki wiórków kokosowych 100 g malin mrożonych (lub świeże w sezonie) Żeby naleśniki zachowały odpowiednią wilgotność, każdorazowo przykrywaj talerz na który odkładasz naleśniki (np. drugim talerzem) - dzięki temu wchłoną parującą wodę. Mąka kokosowa chłonie wodę jak szalona, stąd też często placki czy naleśniki z jej użyciem wychodzą suche jak wiór. Przygotowanie Zmiksuj ciasto na naleśniki (wodę dolewaj stopniowo, tak żeby ciasto nie wyszło za rzadkie). Z podanych proporcji wyszło mi 6 naleśników (o średnicy 22 cm), czyli 3 porcje. W ten sposób robię przepyszne, idealne kokosowe naleśniki, których smak podbijam delikatnym serkiem bananowym i musem z owoców. Wskazówki Do tych naleśników potrzebna jest dobra patelnia z nieprzywierającym dnem (użyłam teflonowej o średnicy 22 cm). Dodatkowo gorące naleśniki przykrywam talerzem, dzięki czemu chłoną parującą wodę i zachowują delikatną konsystencję.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.powiedzdietomnie.pl/2018/03/nalesniki-z-maki-kokosowej.html