Blog: Zielono na co dzień

Kiszone warzywa

Do czystych słoików wkładamy warzywa (jeśli używamy buraków lub marchewek najpierw je obieramy, a potem kroimy na mniejsze kawałki - w przypadku marchewek sprawdzi się także spiralizer do warzyw), ząbki …

Krem dyniowo-czekoladowy

Składniki (3-4 porcje): - pełna szklanka puree z upieczonej dyni - woda z jednej puszki po ciecierzycy (aquafaba) - tabliczka (100 g) gorzkiej lub mlecznej czekolady bez cukru (użyłam czekolady …

Piernikowy gulasz ze śliwką

Składniki (4 porcje): - 0,5 kg wołowiny gulaszowej, - 1 puszka pomidorów, - ½ czerwonej papryki, - 5 dużych, twardych śliwek, - 5 suszonych śliwek, - 1 szklanka czerwonego, wytrawnego …

Leczo z fasolką szparagową

Składniki: - 1 kg żółtej fasolki szparagowej - 1 kg dojrzałych pomidorów - 0,5 kg marchwi - 0,5 kg cebuli - 0,5 szklanki ksylitolu - 1 szklanka oleju - 1 …

Pasta jajeczna z tuńczykiem

Składniki: - 1 puszka (185 g) tuńczyka w oleju Princes - 2 jajka - 1 awokado - 1 łyżka musztardy francuskiej - sok z cytryny - sól, pieprz Bardzo lubię …

Energetyczne batony owsiane

Składniki (ok. 10 batonów): - 2 szklanki płatków owsianych - 1 szklanka amarantusa ekspandowanego - 1 niepełna szklanka daktyli - 3 banany - 100 g suszonych moreli (ok. 3/4 szklanki) …

Panna cotta porzeczkowo - kokosowa

Przed podaniem naczynia z panna cottą umieścić na kilka sekund pod strumieniem gorącej wody lub zanurzyć w misce z ciepłą wodą, aby ułatwić wysunięcie deseru na talerz. Składniki (5 porcji): …

Mini desery jogurtowo-kawowe

Składniki (5-6 porcji): - 1 opakowanie (200 g) śmietany Polskiej 18% bez laktozy Mlekovita - 1 opakowanie (350 g) jogurtu Polskiego naturalnego bez laktozy Mlekovita - 3 łyżki ksylitolu - …

Lemoniada różana

Składniki (2 porcje): - 3 łyżeczki suszonego hibiskusa - 0,5 l wody - 1-2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki wody różanej Wodę zagotować, zalać hibiskusa i zaparzać 5-10 min. I …

Zielony koktajl z pokrzywą

Jednym z nich jest właśnie pokrzywa, którą w dodatku mamy całkowicie za darmo :). Ja jednak pokażę Wam dzisiaj przepis na bardzo prosty i smaczny koktajl z wykorzystaniem tej rośliny. …

Galaretki owocowe z kremem jogurtowym

Składniki (3-4 porcje): - 200 g zblendowanych świeżych lub mrożonych truskawek (lub malin) - 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (lub zblendowanego mango) - 3 łyżki ksylitolu - 4 …

Chłodnik z awokado, ogórka i selera naciowego

Składniki (3 porcje): - 5 łodyg selera naciowego - 1 awokado - 6 małych ogórków gruntowych (lub 4 większe) - 1 szklanka kefiru - 0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego - …

Desernik jaglany z mango i musem owocowym

Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm): - 75 g nerkowców - 75 g orzechów włoskich - 0,5 szklanki daktyli (ok. 60 g) - 1 łyżeczka oleju kokosowego - kilka …

Szakszuka z papryką i cukinią

Jeśli znudziły Wam się już standardowe śniadania, to szakszuka może okazać się miłą odmianą :). Składniki: - 2 jajka - 0,5 niedużej czerwonej papryki (lub po kawałku czerwonej i żółtej) …

Bataty zapiekane z ciecierzycą i batatowy hummus

Składniki (1-2 porcje + miseczka hummusu): - 1 duży batat - 1 puszka ciecierzycy - 0,5 cebuli - 1 duży pomidor - olej rzepakowy - przyprawy: słodka wędzona papryka, kmin …

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki (2-3 porcje): - 50 g liści czosnku niedźwiedziego - 30 g orzeszków piniowych (można zastąpić pestkami słonecznika) - 2 łyżeczki płatków drożdżowych (można zastąpić parmezanem lub pominąć) - sok …

Marchewkowo-jabłkowe ciasto z recyklingu

Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm): - 400 g pulpy marchewkowo-jabłkowej (lub startej na tarce marchewki i jabłek - po połowie) - 1 szklanka mąki gryczanej - 1/3 szklanki …