Składniki (1-2 porcje + miseczka hummusu): - 1 duży batat - 1 puszka ciecierzycy - 0,5 cebuli - 1 duży pomidor - olej rzepakowy - przyprawy: słodka wędzona papryka, kmin rzymski, sól, pieprz (ilość według uznania) - 2 porządne łyżki tahini - 2 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - kilka łyżek wody Hummus: odłożoną wcześniej cebulę z ciecierzycą oraz batata umieścić w pojemniku blendera, dodać łyżkę tahini, łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki oleju oraz 2 ząbki czosnku (można dodać mniej) przeciśnięte przez praskę. W tym czasie przygotować sos: połączyć ze sobą łyżkę tahini, łyżkę soku z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dolewając w trakcie po łyżce wody, do uzyskania konsystencji gęstego sosu. W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać wszystkie przyprawy oraz ciecierzycę, wymieszać. Na dworze liście już mienią się wszystkimi kolorami jesieni, więc pozostańmy w tym klimacie również w kuchni. Tym razem proponuję przepis (a nawet dwa), gdzie przy okazji przygotowywania obiadu zostaną nam składniki na zrobienie czegoś na śniadanie :). Farsz z patelni przełożyć do zagłębień w wydrążonych batatach, włożyć na 10 minut do piekarnika.