Składniki (3-4 porcje): - 200 g zblendowanych świeżych lub mrożonych truskawek (lub malin) - 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (lub zblendowanego mango) - 3 łyżki ksylitolu - 4 łyżeczki żelatyny - szczypta sproszkowanej wanilii 1 łyżkę ksylitolu wymieszać ze zblendowanymi truskawkami (jeśli używamy mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić). 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuścić w rondelku z niewielką ilością wody i dodać do soku, wymieszać. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w rondelku z niewielką ilością wody i dodać do masy jogurtowej, wymieszać. Desery można wykonać zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców - jeśli w zamrażarce zalegają Wam truskawki z poprzedniego sezonu, to będzie świetny sposób na ich wykorzystanie :). Do 1,5 łyżeczki żelatyny dodać niewielką ilość wody i rozpuścić w niedużym rondelku na małym ogniu, nie dopuszczając do jej zagotowania. Do soku z pomarańczy dodać 1 łyżkę ksylitolu i dokładnie wymieszać. Przelać do słoiczków/ pucharków ustawionych pod kątem (słoiczki ułożyłam w kartonie po jajkach) i przenieść do lodówki do stężenia masy.