Składniki (4 porcje): - 0,5 kg wołowiny gulaszowej, - 1 puszka pomidorów, - ½ czerwonej papryki, - 5 dużych, twardych śliwek, - 5 suszonych śliwek, - 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina, - 10 pierniczków Całusków Kopernik, - 1 łyżka masła klarowanego, - przyprawy: sól (można użyć wędzonej), pieprz, papryka słodka, papryka ostra, cynamon - do podania: kasza gryczana, ryż Mięso pokroić na kawałki (ok. 2 cm), oprószyć pieprzem, papryką oraz cynamonem. Dużo się ostatnio u mnie działo, dlatego mam spore zaległości w dodawaniu nowych przepisów, ale postaram się chociaż częściowo to nadrobić :). W garnku z grubym dnem rozgrzać masło klarowane, wrzucić wołowinę i obsmażyć z każdej strony. Do garnka wrzucić pomidory z puszki oraz suszone śliwki, przykryć i dusić ok. 20 min. Gulasz świetnie smakuje z kaszą gryczaną lub ryżem oraz z ogórkiem kiszonym. Następnie wlać wino i gotować na małym ogniu bez przykrycia do zredukowania się sosu (ok. 50-60 min).