Składniki (ok. 10 batonów): - 2 szklanki płatków owsianych - 1 szklanka amarantusa ekspandowanego - 1 niepełna szklanka daktyli - 3 banany - 100 g suszonych moreli (ok. 3/4 szklanki) - 2 łyżki ziaren sezamu - 2 łyżki jagód goji - 1 łyżeczka sproszkowanej guarany - 0,5 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki sproszkowanej wanilii Batony przygotowałam na wyjazd na Suwalszczyznę, żeby zawsze mieć przy sobie jakiś energetyczny ,,dopalacz, tym bardziej, że większą część wyjazdu spędziłam na rowerze :). Nie ma tu dodatku żadnego słodzidła w postaci miodu czy ksylitolu, ale uwierzcie mi, są naprawdę słodkie... a najlepiej przekonajcie się sami :). Daktyle zmiksować w blenderze na pastę dodając w miarę potrzeby wody. Batony wyszły dość wilgotne - można je przechowywać w zamkniętym pojemniku 3-4 dni.