1. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na jednolitą masę, powoli dosypywać zmieszane mąki i proszek do pieczenia oraz pokruszoną chałwę.Następnie ubić białka na sztywną pianę i stopniowo dodawać do …
SPÓD PIERNIKOWY1. Margarynę, miody i przyprawę do piernika rozpuścić na małym ogniu i ostudzić.2. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i zagnieść ciasto.3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na okrągłą blachę …
CIASTO 1. Margarynę i masło rozpuszczamy, studzimy. Mąkę, kakao, proszek oraz cukry łączymy, dodajemy roztopione masło z margaryną. Czekoladę kroimy na drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników, wyrabiamy ciasto. …
CIASTO1. Rozpuszczamy w garnku miód, przyprawę do pierników, margarynę, cukier, a następnie studzimy. Jajka dodajemy do mąki wymieszanej z sodą – mieszamy i dodajemy rozpuszczoną margarynę z miodem. Zagniatamy ciasto.2. …
CIASTO1. W większym naczyniu umieścić olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników. Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając rózgą do połączenia się składników …
CIASTO1. Masło z mlekiem podgrzewać na małym palniku aż masło się rozpuści. Ostudzić.2. Drożdże rozpuścić z 6 łyżkami cukru. Dodać do ostudzonego mleka z masłem. Następnie dodać mąke i zarobić …
CIASTO1. Margarynę, masło, cukier, kakao oraz wodę stawiamy na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Następnie odstawiamy do ostudzenia.2. Do masy dodajemy żółtka, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i …
1. Masło roztopić, dodać miód i ostudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki, czekoladę pokroić w kosteczkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać masło z miodem i zagnieść ciasto.2. Ciastka formować w …
MASA MAKOWA1. Mak gotować z mlekiem na małym palniku przez godzinę. Jeśli mleko się wygotuje wcześniej dolać troszkę wody. Ostudzić. Następnie zmielić mak 2 razy drobnym sitkiem.2. Żółtka utrzeć z …
KRUCHE1.Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie ładne brązowe ciasto. 2.Rozwałkować i wyłożyć na tortownice do tart, wcześniej posmarowaną masłem. Ciasto ponakuwać. Przykryć papierem do pieczenia i rozsypać gorczyce, aby boki nie …
1. CIASTO KRUCHEWszystkie składniki zagnieść, aż powstanie ciasto. Przygotować blachę na muffinki i każdy otwór wysmarować roztopionym masłem, aby babeczki nie przykleiły się do spodu.Z ciasta uformować małe kuleczki (średnica …
Składniki mokre umieścić w misce i wymieszać trzepaczką, gdy składniki się połączą to dodać wszystkie składniki suche (bez granoli). Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Foremki silikonowe napełnić ciastem (2/3 foremki), …
KRUSZONKAW naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt waniliowy. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.NADZIENIE GRUSZKOWEGruszki obrać i pokroić w kostkę, nastawić na małym ogniu. Dodaj laskę …
1. BISZKOPT: białka ubić na sztywno, dodać cukry. Następnie stopniowo dodawać żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę i kakao. Wymieszać i wyłożyć na uniwersalną prostokątną blache. Piec w temperaturze 180 …
1. Brownie:Czekoladę połam na małe kawałki, orzechy i migdały posiekaj. W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, …
W dużej misce umieść wszystkie składniki. Wymieszaj je, używając miksera lub rózgi. Chochlą nabieraj niewielkie porcje ciasta, smaż je na patelni teflonowej – minutę z każdej strony. Podawaj z dżemem …