Składniki
CIASTO
- kostka masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki mleka
- 1/2 kostki drożdży
- 6 łyżek cukru
KRUSZONKA
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 30g margaryny zwykłej
- 3 łyzki cukru
DODATKOWO
- 300g brzoskwiń
- 200g truskawek (ja użyłam mrożonych)
- 1 jajko
Przepis
CIASTO
1. Masło z mlekiem podgrzewać na małym palniku aż masło się rozpuści. Ostudzić.
2. Drożdże rozpuścić z 6 łyżkami cukru. Dodać do ostudzonego mleka z masłem. Następnie dodać mąke i zarobić ciasto. Odstawić na 30 minut.
NADZIENIE OWOCOWE
1. Do rondliczka wlać 1/2 szklanki wody i wsypać 1/2 szklanki cukru. Podgrzewać na ogniu przez 10 minut, następnie dodać truskawki i pozostawić na ogniu na 20 minut. Ostudzić.
2. Tak samo przygotować brzoskwinie, które wcześniej należy pokroić na 2 cm kawałki.
KRUSZONKA
1. Wszystkie składniki umieścić w misce i delikatnie ugniatać palcami, aż powstanie kruszonka.
PRZYGOTOWANIE
1. Połowe ciasta rozwałkować na prostokąt i pokroić w trójkąty. Na każdy wyłożyć po łyżeczce truskawek i zwijać od szerszego końca.
2. Tak samo przygotować rogaliki z brzoskwinią, układając po jednym plasterku.
3. Rogaliki posmarować rotrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
4. Rogaliki wykładać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.