Składniki
CIASTO
- 0,5 kg mąki
- 20 dag sztucznego miodu
- 1 czubata łyżeczka prawdziwego miodu
- 4 łyżeczki cukru
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 kostki margaryny zwykłej
- 3 duże jaja
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki ciepłej wody
- szczypta spiruliny (może być barwnik spożywczy)
Przepis
CIASTO
1. Rozpuszczamy w garnku miód, przyprawę do pierników, margarynę, cukier, a następnie studzimy. Jajka dodajemy do mąki wymieszanej z sodą – mieszamy i dodajemy rozpuszczoną margarynę z miodem. Zagniatamy ciasto.
2. Jeżeli ciasto jest rzadkie należy dosypać mąki. Chłodzimy kilka minut w lodówce.
Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na grubość 0,5 – 1 cm. Wykrawamy pierniki i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
LUKIER
1. Cukier puder i wodę ucieramy łyżką, aż powstanie jednolity, biały lukier.
Ozdabiamy pierniczki według własnego uznania.