Składniki
CIASTO KRUCHE
- 200g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyzki cukru
MUS Z PORZECZKI
- 100g porzeczki (może być mrożona lub w puszce)
- łyżka cukru
KREM MASCARPONE
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- tabliczka białej czekolady (wcześniej roztopiona na parze wodnej)
DODATKOWO
- owoce (maliny, borówki)
Przepis
1. CIASTO KRUCHE
Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie ciasto. Przygotować blachę na muffinki i każdy otwór wysmarować roztopionym masłem, aby babeczki nie przykleiły się do spodu.
Z ciasta uformować małe kuleczki (średnica 2cm), wykładać do każdego otworu, formując babeczki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut. Ostudzić.
2. MUS Z PORZECZKI
Porzeczki i cukier przełożyć do rondelka, postawić na palnik i podgrzewać aż owoce zgęstnieją. Ostudzić.
3. KREM Z MASCARPONE
Serek i cukier puder umieścić w misce robota, miksować. Następnie stopniowo dodawać wcześniej roztopioną czekoladę. Wymieszać.
4. PRZYGOTOWANIE
Na babeczki wyłożyć 1/2 łyżeczki musu. Następnie ozdobną tylką wykładać krem z mascarpone. Babeczki ozdobić świeżymi owocami.