CHURROS

Przekąski

11.11.2019 20:57

CHURROS

Składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO

250 ml mleka
50 g masła
1 łyżka cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
szczypta soli
190 g mąki
4 jajka

ORAZ
do smażenia smalec (500 g) lub olej
do posypania: cukier puder wymieszany z cynamonem

Przepis

1. Mleko zagotować z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą. Dodać mąkę, zmniejszyć ogień i mieszać (ucierać) drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa.

2. Przełożyć do miski i ostudzić. Wbijać po jednym jajku i miksować mikserem do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto.

3. Przełożyć je do rękawa cukierniczego. Rozgrzać tłuszcz w garnku (ok. 180 stopni C), zmniejszyć ogień aby temp. za bardzo nie rosła. Wyciskać ok. 8 - 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinać nożyczkami lub nożem.

4. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem z cynamonem.