Składniki
CIASTO PIERNIKOWE
- 1/2 kostki margaryny
- 4 łyżki miodu sztucznego
- 2 łyżki miodu prawdziwego
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 2 szklanki mąki pszennej
MASA SEROWA
- 1kg sera (ja używam zmielonego twarogu w wiaderku)
- 1/2 kostki margaryny
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- sok z 1/2 cytryna
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru pudru
Przepis
SPÓD PIERNIKOWY
1. Margarynę, miody i przyprawę do piernika rozpuścić na małym ogniu i ostudzić.
2. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i zagnieść ciasto.
3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na okrągłą blachę o średnicy 25cm. Ponakuwać widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
MASA SEROWA
1. Margarynę roztopić i ostudzić.
2. Ser wyłożyć do misy robota, dodać cukier i mieszać. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać ostudzoną margarynę oraz budyń, nadal mieszać.
3. Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać do masy serowej, ciągle mieszając. Dodać sok z cytryny.
4. Masę serową wylać na zapieczone ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut, aż wierzch sernika będzie lekko zarumieniony. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostudzenia.