Składniki
KRUSZONKA
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 60 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
DODATKOWO
- 1kg gruszek
- laska wanilii
Przepis
KRUSZONKA
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt waniliowy. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.
NADZIENIE GRUSZKOWE
Gruszki obrać i pokroić w kostkę, nastawić na małym ogniu. Dodaj laskę wanilii. Cały czas mieszać, aż gruszki zmiękną.
PRZYGOTOWANIE
Do małych naczyć żaroodpornych wyłożyć gruszki, aby pokryły 3/4 naczynia. Następnie posypać kruszonką, aby pokryły mus z gruszki.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Podawać najlepiej jeszcze ciepłe.