Składniki
KRUCHE
- 150g masła
- 1 żółtko
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
KREM KOKOSOWY
- 300ml śmietanki 30% lub 36%
- 250g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 200g kokosu
- 1/2 szklanki mleka
MUS MALINOWY
- 300g malin świeżych lub mrożonych
- 1 galaretka malinowa lub wiśniowa
Przepis
KRUCHE
1.Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie ładne brązowe ciasto.
2.Rozwałkować i wyłożyć na tortownice do tart, wcześniej posmarowaną masłem. Ciasto ponakuwać. Przykryć papierem do pieczenia i rozsypać gorczyce, aby boki nie opadły. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Ostudzić.
KREM KOKOSOWY
1. Mleko zagotować i wsypać kokos, gotować tak przez 2 minuty, ostudzić.
2. Śmietankę, mascarpone i cukier puder przełożyć do miski robota i ubijać, najpierw na małych obrotach i po minucie zwiększać stopniowo do najwyższych obrotów. Ubijać tak jeszcze przez minutę. Pilnować, aby kremówka się nie przebiła.
3. Do kremówki dodać zimny kokos i wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć na kruchy spód.
MUS MALINOWY
Maliny przełożyć do rondliczka, dodać 1/2 szklanki wody, gotować na małym ogniu aż powstanie mus. Następnie wyłączyć i dodać gakaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić aż zacznie tężeć. Wyłożyć na krem kokosowy i ozdobić owocami.