Składniki
CIASTO
- 150 gram mąki ziemniaczanej
- 150 gram mąki pszennej
- cukier biały 200 gram
- margaryna 200 gram
- jajka 4 szt
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- 1 cukier waniliowy
- sok cytrynowy z 1/2 cytryny
- 2 łyżki kakao
DODATKOWO
- tabliczka białej czekolady
- 1/2 tabliczki gorzkiejczekolady
- świeże jadalne kwiaty (ja użyłam platki goździków)
Przepis
1. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na jednolitą masę, powoli dosypywać zmieszane mąki i proszek do pieczenia oraz pokruszoną chałwę.
Następnie ubić białka na sztywną pianę i stopniowo dodawać do ciasta. Wymieszać.
2.Ciasto podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać sok z cytryny, a do drugiej kakao. Obie masy wymieszać łyżką. Ciasto musi być gęste (jeśli jest zbyt rzadkie dodać jeszcze mąki i zamieszać).
3. Formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć najpierw jasne ciasto, a potem kakaowe. Delikatnie zamieszać wykałaczką.
Piec w piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Czekolady połamać do osobnych metalowych misek lub małych rondliczków i rozpuścić na parze wodnej. Ostudzoną babkę polać czekoladami i posypać płatkami kwiatów.