Składniki
CIASTO
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 290 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 duże jajka
- 200 g marchewki startej na małych oczkach
- 100 g zgrubsza posiekanych orzechów włoskich oraz migdałow
- garść żurawiny
KREM MASCARPONE
- 500g serka mascarpone
- 1 tabliczka białej czekolady
Przepis
CIASTO
1. W większym naczyniu umieścić olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników. Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając rózgą do połączenia się składników po każdym dodaniu. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiać bezpośrednio do wymieszanych składników. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać startą marchewkę i posiekane bakalie, wymieszać.
2. Formę okrągłą o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać.
3. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
KREM MASCARPONE
1. Białą czekoladę roztopić na parze wodnej, ostudzić. Serek mascarpone umieścić w misce robota, dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać do idealnego połączenia.
2. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.