ROGALIKI Z MAKIEM

Ciasta
13.11.2019 20:10
ROGALIKI Z MAKIEM

Składniki

CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE
- kostka masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki mleka
- 1/2 kostki drożdży
- 6 łyżek cukru

MASA MAKOWA
- 100g surowego maku
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 4 jajka
- 1/2 buteleczki aromatu rumowego
- cukier waniliowy

LUKIER
- 5 łyżek ciepłej wody
- 1 szklanka cukru pudru

Przepis

MASA MAKOWA
1. Mak gotować z mlekiem na małym palniku przez godzinę. Jeśli mleko się wygotuje wcześniej dolać troszkę wody. Ostudzić. Następnie zmielić mak 2 razy drobnym sitkiem.
2. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do maku.
3. Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać do masy makowej. Dodać rum i wymieszać.

CIASTO
1. Masło z mlekiem podgrzewać na małym palniku aż masło się rozpuści. Ostudzić.
2. Drożdże rozpuścić z 6 łyżkami cukru. Dodać do ostudzonego mleka z masłem. Następnie dodać mąke i zarobić ciasto. Odstawić na 30 minut.

LUKIER
1. Cukier ucierać z wodą przez 10 minut.

PRZYGOTOWANIE
1. Połowe ciasta rozwałkować na prostokąt i pokroić w trójkąty. Na każdym rozwałkować po łyżce masy makowej i zwijać od szerszego końca. Rogaliki wykładać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Ostudzone rogaliki polać obficie lukrem.