Macie ochotę na domową drożdżówkę, ale nie macie ochoty na długie wyrabianie ciasta? Ten przepis jest dla Ciebie! Wystarczy wymieszać składniki, odstawić do wyrośnięcia, a potem wzbogacić nadzieniem z masła, …
Galette to rustykalna, francuska tarta o swobodnym, niedoskonałym kształcie, która idealnie pasuje do tej pory roku. Moja propozycja to galette z dynią, czerwoną cebulą i dodatkiem aromatycznych ziół. Wytrawna tarta …
Dziś mam dla Was przepis na szybkie ciasto jabłkowe, które zrobicie w dosłownie kilka chwil! Wszystko, czego potrzebujecie, to garść składników i blender. Szybkie ciasto jabłkowe z blendera jest nie …
„Pasta alla vesuviana” – typowe danie z regionu Kampanii, które przypomina znaną potrawę puttanesca. To jedno z najstarszych i najbardziej tradycyjnych dań kuchni neapolitańskiej. Jej początki sięgają prawdopodobnie czasów burbońskich, …
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, pełna smaku, koloru i wartości odżywczych! Jej delikatna słodycz świetnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach. Dynia nadaje każdemu daniu niepowtarzalnego …
Jesień to czas, kiedy zapach cynamonu i pieczonych wypieków wypełnia nasze kuchnie, wprowadzając przytulny, ciepły nastrój. Właśnie dlatego muffiny cynamonowe są idealnym dodatkiem do jesiennej herbaty lub kawy. W dzisiejszym …
World Pasta Day to idealna okazja, by przygotować prosty, pyszny makaron w zaledwie pół godziny! Bez względu na to, czy szukasz czegoś klasycznego, wegetariańskiego czy z nutą włoskiego klimatu, mam …
Jesień to idealny czas na rozgrzewające zupy, a zupa dyniowa z serem gorgonzola i porem to wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku danie, które wprowadza w przytulny klimat tej pory roku. …
Granola z masłem orzechowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki niej każde śniadanie staje się wyjątkowe, a jej przygotowanie jest szybkie i proste. Jej największą zaletą jest to, że można …
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek, która łączy w sobie delikatność słodkiej gruszki, kremową wyrazistość gorgonzoli oraz chrupkość orzechów włoskich. Sałatka z gorgonzolą, …
Jesień to idealny czas na eksperymentowanie z dynią, która zyskuje na popularności w tym sezonie. Dyniowe puree to składnik, który nadaje się nie tylko do zup czy wytrawnych dań – …
Szukasz lekkiego, prostego i szybkiego dania, które zachwyci smakiem, a przy okazji jest z zaledwie z czterech składników? Dziś mam dla Was przepis na kluseczki z cukinii. Kładzione kluski z …
Jesień to czas, kiedy królują grzyby. To idealny czas na dania, które rozgrzewają i sycą. Jednym z takich jesiennych klasycznych dań są klopsy w sosie grzybowym. Klopsy w sosie grzybowym …
Włoskie knedle ze śliwkami – „Gnocchi di prugne” w dialekcie nazywane „gnocchi de’ susini” to danie typowe dla Friuli-Wenecji Julijskiej, głównie dla miasta Gorycja, położonego we wschodniej części regionu na …
Włochy słyną z wyjątkowych sosów i dodatków, które potrafią dodać blasku nawet najprostszym potrawom. Jednym z takich kulinarnych klejnotów jest „Pesto Toscano” – tradycyjny toskański sos, który zazwyczaj podawany jest …
Międzynarodowy Dzień Kawy, obchodzony 1 października, to doskonała okazja, aby przygotować przepisy, które celebrują smak tego aromatycznego napoju. Czy jest coś lepszego niż filiżanka ulubionej kawy? Może kawa w połączeniu …
Kiedy nadchodzi jesień, dni stają się coraz krótsze, a powietrze chłodniejsze. To idealny moment, aby cieszyć się chwilami przytulności i smakołykami, które nie tylko rozgrzeją, ale także wprowadzą nas w …
Jeżeli lubicie zapach świeżo upieczonych, pachnących bułeczek unoszący się po domu, dzisiejszy przepis skradnie Wasze serca i podniebienia. Bułeczki z mascarpone – puszyste i delikatne, dzięki dodatkowi serka mascarpone zachowują …