Placuszki jogurtowe z żurawiną i bananem

1. Żurawinę przekładamy do kubka i zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Następnie odsączamy z wody i siekamy na mniejsze kawałki. Banana kroimy w kostkę. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym na wysokich obrotach. Powinny podwoić a nawet potroić swoją objętość.2. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy jogurt, miksujemy do połączenia się składników.3. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą i również miksujemy do połączenia się składników.4. Na samym końcu dodajemy posiekaną żurawinę i pokrojonego banana. Mieszamy łyżką.5. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Łyżką wykładamy porcje ciasta i smażymy placuszki z …

Burgery wołowe z jajkiem sadzonym i sosem czosnkowym

Dzień dobry :-) Ostatnio naszło nas na burgery. Często ich nie robimy, nie wiem w sumie dlaczego. Tym razem z mięsem wołowym, jajkiem sadzonym, kiszony ogórek, cebulka, pomidor, ser, sałatka i do tego sos czosnkowy. Burgery wyszły rewelacyjne w smaku. Jeśli chcecie sobie zrobić domowe bułki do nich, to przepis znajdziecie tutaj ( klik ), Ja tym razem postawiłam na gotowce, ale nijak się one mają do tych zrobionych w domu. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)1. Do mięsa dajemy wszystkie składniki z listy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Wymieszać, formować kotleciki. Usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek.2. Jajka usmażyć, …

Ekspresowe rogaliki na wodzie gazowanej

Dzień dobry :-) Rogaliki z marmoladą lubi chyba każdy. U nas znikają szybciutko i zawsze robię od razu podwójną porcję. Tym razem znalazłam przepis (klik) na takie ekspresowe, z dosłownie trzech składników, no z marmoladą czterech. Rogaliki wychodzą pyszne, kruche i bardzo smaczne. Radzę od razu zrobić z podwójnych składników, bo znikają równie szybko, jak się je robi :-) Miłego poniedziałku :-)1. W misce mieszamy rózgą wodę z olejem. Mąkę przesiewamy i dodajemy do wody i oleju, mieszamy łyżką.2. Teraz nasze ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto.3. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 …