TORT CZEKOLADOWY Z TRZEMA KREMAMI

Beata
Ciasta
05.02.2021 9:38
TORT CZEKOLADOWY Z TRZEMA KREMAMI

Składniki biszkopt: Kremy: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 50 g czekolady mlecznej 120 g malin mrożonych + 1 łyżka cukru pudru 60 g ciasteczek Oreo Masa maślana: 200 g masła 150 g kajmaku 2 łyżeczki kakao Polewa czekoladowa: 40 g czekolady gorzkiej 50 g śmietanki 30% 12 g masła Maliny rozmrozić. 4. Teraz ważny szczegół: Zaraz po wyjęciu upuszczamy na blat z wysokości około 30 cm (ja położyłam na blat ściereczkę i upuściłam na nią, dzięki temu zabiegowi biszkopt nie opadnie). Od razu tort możemy udekorować, ja na jeszcze nie zastygniętą czekoladę dookoła ułożyłam świeże borówki amerykańskie, tort udekorowałam posypką i z borówek na środku zrobiłam cyferkę 12 :-)Tort wkładamy do lodówki, żeby polewa nam zastygła. Wykładamy na trzeci blat, nakrywamy czwartym u tort wkładamy do lodówki na jakieś 2 - 3 godziny. Do misy miksera dajemy serek mascarpone i śmietankę i ubijamy na gęsty krem (nie za długo, żeby się nie zwarzyło).2. Wyjmujemy tort z lodówki, smarujemy kremem drugi blat, przykrywamy trzecim i wkładamy do lodówki. Wyjmujemy tort z lodówki, chłodną polewę przełożyć jednorazowo do rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć końcówkę i zaczynając od brzegu wyciskamy polewę w koło tortu. Dodajemy do masy i albo mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, albo miksujemy na najniższych obrotach mikserem. Masę wykładamy na pierwszy blat, przykrywamy drugim blatem i wkładamy do lodówki. Chłodną i płynną dodajemy do jednej miseczki z kremem, delikatnie mieszamy do połączenia się składników. 5. Krem trzeci: Roztopione maliny przecieramy na sitku, żeby pozbyć się pestek. Masa maślana:Masło utrzeć na jasną masę, dodać kajmak i kakao. Z podanych składników pieczemy drugi biszkopt, możemy dodać łyżeczkę mniej kakao, wtedy będzie on jaśniejszy. Porcjami dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach. Polewa:Do miseczki dajemy pokruszoną czekoladę, dodajemy śmietankę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Resztę polewy wylać na wierzch tortu i szybko rozprowadzić łyżką. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2021/02/tort-czekoladowy-z-trzema-kremami.html