Polecam, są naprawdę rewelacyjne :-) Miłego piątku :-) Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 40 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 50 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 4 żółtka szczypta soli Dodatkowo: około 700 g jabłek 10 g cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 żółtko 1 łyżka mleka 1. Do miseczki rozkruszamy drożdże. Polecam sprawdzanie, bo mój piekarnik na tej funkcji zarumienił drożdżówki dość szybko i potem zmieniłam na funkcję tylko dół. 14. Wszystkie paski nakładamy pojedynczo na zawiniętą stronę z jabłkami zawijając je pod spód, żeby nie odkleiły się nam podczas pieczenia. Teraz ciasto nakładamy na jabłka (tak jakbyśmy składali na pierogi) i delikatnie zgniatamy. 7. Na jedną część wykładamy łyżkę uprażonych jabłek, tak, żeby po bokach zostało nam puste ciasto. Gotowe układamy na blaszce i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Ja na blaszkę dałam 8 a kolejne 8 na deskę. Bierzemy każdą z osobna i musimy rozwałkować na podłużny placek o długości 5 - 7 mm. Wszystkich na raz nie uda się nam upiec, bo rosną. Teraz ciasto dzielimy na mniej więcej 4 równe kawałki i formujemy kule. 9. Na pozostałym cieście ostrym nożykiem robimy nacięcia (podłużne paski) 10. Do drożdży dodajemy 1 łyżkę cukru, 170 ml mleka i 2 łyżki mąki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 1 godzinę. Całość mieszamy, nakrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut. Jedną bierzemy i przekrawamy nożem na 4 części. Upieczone drożdżówki studzimy na kratce. Wrzucamy do garnka i prażymy na małym ogniu. 3. W międzyczasie musimy przygotować sobie jabłka: obieramy je, wydrążamy środek i kroimy w drobną kostkę. Jeśli lubicie drożdżówki z jabłkami, to mam dla Was idealną propozycję. Puszyste i bardzo smaczne domowe drożdżówki z jabłkami i cynamonem. Wyrabiamy ciasto około 10 minut.