CIASTECZKA ARMEŃSKIE NAZOOK Z ORZECHAMI

Beata
Ciasta
22.11.2020 14:19
CIASTECZKA ARMEŃSKIE NAZOOK Z ORZECHAMI

Miłego piątku :-) Składniki ciasto: 500 g mąki pszennej typ 450 200 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru szczypta soli Kruszonka: 170 g mąki pszennej 170 g cukru 50 g miękkiego masła 50 g orzechów u mnie włoskie (może być więcej) Wino białe półsłodkie, idealnie pasujące do przekąsek, owoców morza i delikatnych deserów, takich jak pyszne ciasteczka też :-) Kolejne wino, które dodaję do kolekcji ulubionych to wiśnia :-) Dzięki temu, że położona jest w specyficznym ekosystemie Roztocza w Winnicy Zamojskiej uzyskuje się zbiory winogron najlepszej jakości z których produkowane są wina. Uzyskaną esencję poddaje się fermentacji na zimno, tak wymrożony moszcz ulega przemianie w ekstraktywne wino lodowe. Solo też sprawdzi się naprawdę super :-) Nietypowym winem okazało się dla mnie wino lodowe. Jestem osobą, która wpiera co Polskie i cieszę się, że odkryłam Winiarnię w moich rejonach, która serwuje wina bardzo wysokiej jakości. Do ciasteczek idealnie pasują wina z Winiarni Zamojskiej, a szczególnie gruszkowe, ale o tym będzie pod przepisem :-) Każdą musimy rozwałkować na prostokąt tak mniej więcej na około 30 cm x 20 cm. Porzeczki mają też wiele właściwości zdrowotnych :-) W ofercie znajdziemy jeszcze jedno wino porzeczkowe. Nie muszę Wam pisać zatem, że polecam, bo to że znikają tak szybko mówi samo za siebie :-) W Winiarni są też produkowane wina owocowe o bardzo dobrej jakości. Dodatkowo: 1 jajko Ciasto: 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, mieszamy. Następnie ciasto posypujemy połową orzechów (po bokach zostawiamy po około 1,5 cm czystego ciasta, żeby ładnie nam się potem zawinęło) i połową kruszonki. Za pomocą ostrego noża kroimy około 2 cm kawałki, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z win owocowych mamy jeszcze słodkie wino z czarnej porzeczki. Nie jestem fanką win słodkich i półsłodkich, a tutaj w ogóle mi to nie przeszkadzało, bo ta słodycz nie jest przesadzona. Wino to jest delikatnie słodkie idealne do domowych ciast i deserów, sałatek z łososiem czy pieczonych mięs. Idealne na wieczór z przyjaciółmi lub drugą połówką :-) Wino różowe mnie zachwyciło, wino gruszkowe smakuje gruszkami, wiśniowe wiśniami, które wyczuwamy. Jest to wino czerwone, półsłodkie o bardzo wyrazistym smaku wiśni. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, mieszamy. Ciasteczka robi się szybko, są bardzo proste w przygotowaniu. Już piątek, a u mnie często w piątki słodka propozycja do zrobienia w weekend. Zacznę od wina gruszkowego, które skradło moje kubki smakowe :-) Jest to wino białe, naprawdę ciekawe w smaku. 2. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. 2. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Smacznego :-) Teraz słów kilka o Winiarni Zamojskiej :-) Pierwszy raz piłam tak dobre wino jeśli chodzi o ten rodzaj. Pierwszy raz w winie tak fajnie wyczuwalne są owoce. Te oba owoce jak się okazało komponują się ze sobą idealnie. Winiarnia Zamojska serwuje nam pyszne i aromatyczne wina, które pochodzą z Polski. Jest to wino lekkie i orzeźwiające o delikatnym smaku. Idealne dla osób lubiących słodkie wina :-)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2020/11/ciasteczka-armenskie-nazook-z-orzechami.html