Ciasto malinowa księżniczka

Beata

Ciasta

06.05.2021 13:04

Ciasto malinowa księżniczka

Biszkopt: 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Teraz stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż się nam rozpuści. 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy stopniowo do masy (ja na 3 razy) i albo mieszamy delikatnie łyżką, albo miksujemy na niskich obrotach miksera. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy delikatnie ciasto. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut do tzw. "suchego patyczka" Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, na blat kładziemy sobie ściereczkę i zrzucamy ciasto z blaszką z wysokości około 30 cm. …