Składniki: brokuł kawałek pora 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 5 - 6 ziemniaków 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu 1 liść laurowy 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego 1łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 100 g serka topionego śmietankowego 3 - 4 łyżki śmietanki 30% sól pieprz koperek Dzień dobry :-) 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka, przesmażamy, dodajemy bulion, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na średnik ogniu około 15 minut. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, pora kroimy w talarki, wrzucamy do garnka. 5. Pod koniec gotowania do kubka nalewamy troszkę bulionu, śmietankę i dodajemy serek i mieszamy aż się nam rozpuści. Jak por nam zmięknie, a cebula się zeszkli dodajemy stratą marchewkę i pietruszkę. 2. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. 4. Brokuła dzielimy na różyczki, dorzucamy do warzyw. Zimno dziś, ale fajnie, że w końcu śnieg jest.