Z białek i orzechów zrobiłam bezę, do tego maja z serka mascarpone z dodatkiem kajmaku, ciasteczka typu petitki i dżem z czarnej porzeczki, żeby nie było tak słodko. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 24 x 34 cm Ciasto: Beza: 5 białek 100 - 150 g posiekanych orzechów włoskich 150 g cukru Masa: 150 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 200 g kajmaku Przełożenie ciasta:blat ciasta - połowa masy kajmakowej - beza orzechowa - druga połowa masy - ciastka petitki - dżem z czarnej porzeczki - blat ciasta - polewaCiasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Pieczemy około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka o wyjęciu ciasto z blaszką zrzucamy z wysokości około 30 cm na podłogę. Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ciasta typu petitki Polewa: 70 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła 50 ml śmietanki 30% Ciasto:1. Dzieci lubią coś z dodatkiem kajmaku, więc połączyłam jedno z drugim. 2. Teraz dodajemy posiekane orzechy włoskie, mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekładamy bezę, wyrównujemy i pieczemy w temp. 180 stopni około 25 - 30 minut funkcja termoobieg. 2. Mąkę mieszamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach lub jak kto woli mieszamy drewnianą łyżką. Partiami dodajemy cukier i miksujemy do momentu aż masa zrobi się gęsta i lśniąca. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia przelewamy ciasto. Masa:Do misy miksera dajemy śmietankę i ubijamy, następnie dodajemy serek mascarpone i kajmak.