SKŁADNIKI: 4 łyżki masła orzechowego (o dobrym składzie) 1 ½ – 2 szklanki daktyli świeżych lub suszonych szczypa lub dwie soli (jeśli chcemy uzyskać smak solonego karmelu) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jeśli …
SKŁADNIKI: mąka pszenna – 150 g masło – 140 g cukier puder – 70 g mąka ziemniaczana – 60 g gorzkie kakao – 40 g jajko – 1 szt. biała …
W czasie kiedy kulki mrożą się w zamrażalniku, a właściwie na krótko przed ich wyjęciem rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekolady (2-3 tabliczki) na polewę. Ale można tez tak: SKŁADNIKI: (opcja …
SKŁADNIKI na około 15 sztuk kasza manna – ½ szklanki mleko – ½ szklanki banan (dojrzały) – 1 szt. daktyle – 2 szt. (można zamienić na kilka rodzynek) jajko – …
SKŁADNIKI: 2 duże buraki (ja użyłam ugotowanych z Lidla) 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szklanki surowej kaszy) garść nasion słonecznika (uprażonych na suchej patelni) 1 cebulka (najlepiej czerwona) 3 …
Jeśli więc zastanawiacie się czy warto przygotować gofry według tej receptury bez wahania odpowiem: koniecznie! SKŁADNIKI: (na około 10 sztuk) 180 g mąki pszennej 80 ml ciepłego mleka 50 g …
SKŁADNIKI: 1 puszka czerwonej fasoli duży dojrzały banan 2 łyżki kakao 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie: siekane migdały lub orzechy POLEWA CZEKOLADOWA: …
SKŁADNIKI KRUCHY SPÓD: (na dwa małe albo jeden duży) 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko MASA CYTRYNOWA (na jeden duży, albo dwa mniejsze) 250 …
Deser ten robiłam już w wersji z daktylami i w wersji w której z powodu braku zapasów tych owoców deser słodziłam miodem naturalnym (zamiast 3/4 szklanki daktyli dałam jakieś 3 …
Wartość odżywcza daktyli: witamin: A, C, B1, B2, PP; składników mineralnych: potasu, żelaza, fosforu, magnezu; błonnika (dzięki czemu zapobiegają zaparciom i obniżają poziom cholesterolu we krwi); naturalnych salicylanów, które działają …
SKŁADNIKI: 125 g mąki pszennej (można użyć też mąki ryżowej) 180 g cukru (ja połowę cukru zastąpiłam cukrem z daktyli) 32 g kakao (polecam również zastąpić karobem) 1 łyżeczka sody …
Upieczone warzywa przekładamy do garnka, a blachę, na której się piekły przelewamy wodą i tą wodą zalewamy warzywa w garnku, jeśl wody w garnku jest za mało, dolewamy, tak aby …
🙂 SKŁADNIKI: ziemniaki gotowane – 400 g mięso mielone – 400 g cebula – 1 duża lub dwie mniejsze masło – 2 łyżki mąka ziemniaczana – 20 g jajo – …
😉 SKŁADNIKI (na jedną średnią kokilkę) 60 g płatków owsianych (lub 40 g mąki owsianej + 20 g płatków) 25 g masła 25 g brązowego cukru lub 2 łyżki syropu …
SKŁADNIKI (ok.10 kawałków): Spód brownie (bez mąki/bez glutenu): masło – 110 g czekolada gorzka – 150 g jajka – 3 szt cukier puder – ok. 100 g (1/2 szklanki) kakao …
Zapewniam, że jeżeli będziecie trzymać się opisanych poniżej zasad i cierpliwie poczekacie na wyschnięcie bezy to stworzycie idealną bezę, którą wykorzystać możecie nie tylko do przygotowywania dacquoise, ale również do …
🙂 SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE 25 g świeżych drożdży (7g drożdży instant) 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli 50 g drobnego cukru 1 jajko 50 g masła ORAZ …
SKŁADNIKI: (na około 5 porcji) ugotowane ziemniaki – 500 g twaróg – 450 g jajko – 1 szt mąka pszenna – 160 g + do podsypywania mąka ziemniaczana – 2 …