CZEKOLADOWY TORCIK Z MUSEM KAWOWYM (BEZ GLUTENU/BEZ MĄKI)

Gosia
Ciasta
31.08.2017 10:37
CZEKOLADOWY TORCIK Z MUSEM KAWOWYM (BEZ GLUTENU/BEZ MĄKI)

SKŁADNIKI (ok.10 kawałków): Spód brownie (bez mąki/bez glutenu): masło – 110 g czekolada gorzka – 150 g jajka – 3 szt cukier puder – ok. 100 g (1/2 szklanki) kakao gorzkie – 1 łyżeczka sól – szczypta Mus kawowy: żółtka jaja – 2 szt. cukier – ok. 100 g (1/2 szklanki) mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki ciepłe mleko – 160 ml (2/3 szklanki) ekstrakt waniliowy – ½ łyżeczki kawa rozpuszczalna (instant) – 1 łyżka żelatyna – 4 łyżeczki zimna woda – 2 łyżki śmietanka tortowa 36 % (dobrze schłodzona)- 240 g (1 kubek) SPOSÓB WYKONANIA: Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. 16. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody (w kubeczku) i mieszamy. 12. Żółtka z 2 jajek dokładnie mieszamy z cukrem za pomocą miksera. Mokry spód w stylu brownie i lekki mus o delikatnym smaku kawy z pewnością zasmakują każdemu miłośnikowi czekolady i kawy. 21. Przenosimy mus kawowy na spód czekoladowy umieszczony w formie, wyrównujemy powierzchnię i chłodzimy przez min. 4 h (najlepiej całą noc). Z doświadczenia już wiem, że ciasto to posmakuje nawet osobom, które samej kawy na co dzień nie pijają. Delikatnie dodajemy pianę z białek do naszej czekoladowej masy i delikatnie całość mieszamy. 10. Co więcej, ciasto to mogą jeść osoby uczulone na gluten bo w spodzie czekoladowym nie ma ani grama mąki. Ubitą śmietankę dodajemy stopniowo do naszej przestudzonej kawowej masy i dokładnie mieszamy używając nie miksera, a szpatułki. Zdejmujemy naszą masę z ognia i dodajemy ekstrakt z wanilii i kawę rozpuszczalną. Gdy ciasto się upiecze, czekamy aż spód przestygnie, a w między czasie zajmujemy się przygotowaniem kawowego musu. Podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania stale mieszając, aby nie masa nie przywarła do dna garnuszka. takie trudne i z pewnością poradzi sobie z tym każdy średnio wprawiony amator gotowania. 24. Kroimy na kawałki za pomocą ciepłego noża i przechowujemy w lodówce. 8. Gdy piana z białek będzie sztywna dodajemy do niej stopniowo cukier puder. 7. W osobnej misce ubijamy białka jaja na sztywną pianę. 17. Kubeczek z żelatyną umieszczamy w naczyniu wypełnionym gorącą wodą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qulinarna.com/2017/08/31/torcik-czekoladowy-z-musem-kawowym-bez-maki/