W czasie kiedy kulki mrożą się w zamrażalniku, a właściwie na krótko przed ich wyjęciem rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekolady (2-3 tabliczki) na polewę. Ale można tez tak: SKŁADNIKI: (opcja mniej słodka) 350 g biszkoptów 250 g mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady (jeśli masa będzie za sucha dodać trochę śmietanki 36 %) + 2-3 tabliczki czekolady mlecznej lub białej do dekoracji SPOSÓB WYKONANIA: 1. SKŁADNIKI: (opcja słodsza) ok 350 g biszkoptów 250 g mascarpone 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 1 puszka kajmaku (400 g) łyżka gorzkiego kakao 2-3 tabliczki gorzkiej czekolady do polewy + 1 łyżka oleju (OPCJONALNIE) 2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę (tą do polewy na razie zostawiamy) w kąpieli wodnej i dodajemy do biszkoptów razem z mascarpone i pozostałymi składnikami. Przyznam szczerze, że na długi czas zapomniałam o tym przepisie, ale że przyszło mi wspomóc klasowy kiermasz córki domowymi słodkościami, przekopałam więc wszystkie moje przepisy na ciasteczka i stwierdziłam, że nic tak nie zainteresuje i zasmakuje dzieciom jak te ciasteczkowe lizaki. 8. Zamrożone kuleczki maczamy w czekoladzie i delikatnie, powoli obracamy patyczek w rękach, żeby nadmiar czekolady spłynie i jeśli mamy ochotę maczamy lizaczki w posypkach lub siekanych orzechach. Z podanego niżej przepisu można też w przypadku braku patyczków przygotować pyszne domowe praliny, które będą doskonałym pomysłem na słodki niezobowiązujący świąteczny prezent. W końcu które dziecko nie pokusiłoby się na domowe skrzyżowanie lizaków z ciasteczkami. Chociaż były wtedy efektem spartaczonych przeze mnie blatów biszkoptowych do tortu z którymi nie wiedziałam co zrobić okazały się strzałem w dziesiątkę. Jeśli lubicie sajgon w kuchni i sprawianie radości tym najmniejszym to w tworzenie cake popsów oczywiście możecie włączyć dzieci. Ewentualnie można zaopatrzyć się w stryropian lub kartonik z przygotowanymi wcześniej dziurkami. Z doświadczenia też już wiem, że najlepiej sprawdzi się nam gąbka florystyczna do obciekania polewy z lizaczków.