SKŁADNIKI: 2 duże buraki (ja użyłam ugotowanych z Lidla) 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szklanki surowej kaszy) garść nasion słonecznika (uprażonych na suchej patelni) 1 cebulka (najlepiej czerwona) 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kaszę płuczemy dobrze wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku ok. 30 minut z jednej strony i 10 minut z drugiej strony. Można wykorzystać do przygotowania wegeburgerów, wszamać z pieczonymi ziemniakami, sosem czosnkowo-jogurtowym albo z rukolą i dressingiem miodowo-musztardowym. Kotlety są pieczone, więc są mniej kaloryczne, nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego, jeśli zamiast pszennej mąki dodamy kukurydzianą lub ziemniaczaną będą też bezglutenowe. 4. Wszystkie składniki mieszany w misce i w zależności od konsystencji dodajemy więcej mąki lub bułki tartej. 5. 2. Buraki ścieramy na tarce (można użyć tez surowych buraków, sprawdzałam 👍). 3. Czosnek przeciskamy przez praskę.