SKŁADNIKI: 125 g mąki pszennej (można użyć też mąki ryżowej) 180 g cukru (ja połowę cukru zastąpiłam cukrem z daktyli) 32 g kakao (polecam również zastąpić karobem) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka 170 ml oleju roślinnego 175 g startej cukinii 45 g posiekanych orzechów włoskich SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Dla fanów wersji fit polecam zastąpić połowę cukru, cukrem z daktyli, a kakao można zastąpić karobem dzięki czemu można obniżyć ilość cukru, gdyż karob jest mniej gorzki niż kakao. Nie dość, że cukinia jest tu właściwie nie wyczuwalna, więc spokojnie można podać je zatwardziałym tradycjonalistom i dzieciom nieufnym w stosunku do warzyw. Ja w tym cieście zakochałam się i po wypróbowaniu tej wersji nie mam zamiaru robić innego ciasta czekoladowego niż to z cukinią. W średniej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. 3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50 do 60 min do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.