MAZUREK CYTRYNOWY

Gosia
Wielkanoc
28.03.2018 20:27
MAZUREK CYTRYNOWY

SKŁADNIKI KRUCHY SPÓD: (na dwa małe albo jeden duży) 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko MASA CYTRYNOWA (na jeden duży, albo dwa mniejsze) 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 1 cytryna (sparzona) SPOSÓB WYKONANIA: 1. Kruchy spód: wszystkie składniki umieścić na stolnicy i posiekać nożem, aż masło połączy się z suchymi składnikami. Do miski przełożyć serek mascarpone, skórkę i sok z jednej cytryny, wlać przestudzoną czekoladę i wymieszać rózgą na gładką masę, schłodzić w lodówce aż wyraźnie zgęstnieje. Ciasto rozwałkować i wylepić foremki o dowolnych kształtach na wysokość ok. 1 cm i upiec na jasnozłoty kolor w temperaturze 180 stopni. Schłodzoną masę wyłożyć na kruchy spód, ozdobić plasterkami cytryny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qulinarna.com/2018/03/28/mazurek-cytrynowy/