GOFRY BELGIJSKIE

Gosia
Desery
13.11.2018 14:41
GOFRY BELGIJSKIE

Jeśli więc zastanawiacie się czy warto przygotować gofry według tej receptury bez wahania odpowiem: koniecznie! SKŁADNIKI: (na około 10 sztuk) 180 g mąki pszennej 80 ml ciepłego mleka 50 g oleju kokosowego (ew. masła) 15 g świeżych drożdży lub 7 g instant 1 łyżeczka cukru do drożdży 1 jajko 1 żółtko 2 łyżeczki cukru z wanilią szczypta soli 50 g cukru trzcinowego (powinien być perłowy) można dodać łyżeczkę cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. 6. Nakładamy łyżką stołową porcje ciasta na środek gofrownicy (w warunkach polowych można gofry przygotować na grillu elektrycznym z pokrywą)- gofry mają mieć nieregularny kształt. 3. Gdy rozczyn drożdżowy nam urośnie dodajemy go miski z mąką i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera wyposażonego w hak lub ewentualnie za pomocą łyżki (ale wtedy się trochę namachacie). Pierwszy to dodatek drożdży do ciasta, drugi to cukier, który według tradycyjnej belgijskiej receptury powinien być perłowy (jeśli nie macie dodajcie trzcinowy lub zwykły) i dodany powinien zostać przed samym smażenie gofrów. Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że danie ze zdjęcia nie są żadnymi tam goframi, tylko ruchankami i wcale nie takimi belgijskimi tylko naszymi regionalnymi, tyle tylko, że bardziej fit. Mieszamy aż do rozpuszczenia się drożdży a następnie przykrywamy miseczkę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gofry to jedne z najlepszych słodkich przekąsek jakie wymyśliła ludzkość, a gofry belgijskie to już w ogóle niebo w gębie. 2. Podgrzewamy delikatnie mleko w miseczce (do Ok 40 st C, ma być ciepłe, a nie gorące), dodajemy do niego łyżeczkę cukru i drożdże.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qulinarna.com/2018/11/13/gofry-belgijskie/