KLUSKI LENIWE Z TWAROGIEM I ZIEMNIAKAMI

Gosia
Dania mączne
04.07.2017 14:17
KLUSKI LENIWE Z TWAROGIEM I ZIEMNIAKAMI

SKŁADNIKI: (na około 5 porcji) ugotowane ziemniaki – 500 g twaróg – 450 g jajko – 1 szt mąka pszenna – 160 g + do podsypywania mąka ziemniaczana – 2 łyżki cukier – łyżka + do podania cukier z wanilią/wanilinowy – 1 opakowanie bułka tarta, cynamon, masło – do podania SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki i twaróg zmiel w maszynce lub rozdrobnij za pomocą blendera/malaksera. Od kilku dni mam niezwykłą ochotę za mną pierogi z truskawkami, ale ponieważ jest z tym trochę roboty, a ja w związku ze swoimi ciążowymi mdłościami mam niechęć do patrzenia na jedzenie, a w związku z tym sam proces przygotowania potraw stał się przykrym obowiązkiem postanowiłam pójść na łatwiznę. Zamiast pierogów z truskawkami zadowoliłam się pospolitymi leniwymi, tym razem jednak ze względu na to, że z poprzedniego obiadu zostało mi trochę ugotowanych już ziemniaków postawiłam na wersję leniwych z twarogiem i ziemniakami. Wyszły bardzo smaczne i z pewnością okażą się dobrym pomysłem na obiad dla osób, które niekoniecznie przepadają za kopytkami, a posiadają nadmiar ugotowanych ziemniaków. Delikatnie spłaszczamy wałek ręką lub nożem i kroimy ciasto w poprzek w coś na kształt rąbów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qulinarna.com/2017/07/04/kluski-leniwe-z-ziemniakami-i-twarogiem/