ZUPA KREM Z PIECZONYCH BIAŁYCH WARZYW

Gosia
Zupy
25.10.2017 12:43
ZUPA KREM Z PIECZONYCH BIAŁYCH WARZYW

Upieczone warzywa przekładamy do garnka, a blachę, na której się piekły przelewamy wodą i tą wodą zalewamy warzywa w garnku, jeśl wody w garnku jest za mało, dolewamy, tak aby przykryła warzywa. W czasie kiedy zupa się gotuje kroimy szynkę lub chorizo w kostkę i podsmażamy wszystko razem na odrobinie oliwy. Nie wiedzieć czemu zupa zawsze kojarzyła mi się z długim czekaniem na obiad i sporą ilością niepotrzebnej zabawy w kuchni. Do Was zostawiam wybór, czy podacie ją z grzankami (ja zrobiłam czosnkowe grzanki z chleba razowego), podsmażoną chorizo, czy może z prażonymi orzechami włoskimi. SKŁADNIKI: (4-6 porcji) 1 średni kalafior 2 średnie cebule 2 korzenie pietruszki 5 ziemniaków 2-3 ząbki czosnku 100 g kiełbaski chorizo lub innej / orzechy włoskie oliwa, sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Piekarnik nagrzewamy do 200 st (najlepiej w funkcji termoobiegu). Dlatego jeśli jeszcze nie próbowaliście nigdy zup z pieczonych warzyw koniecznie nie rezygnujcie z tego kroku, bo to właśnie ten zabieg kulinarny stanowi o ich aromacie i smaku. Wszystkie warzywa myjemy, kalafiora dzielimy na nieduże różyczki, ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, pietruszkę i cebule w grube plastry. W wersji wegetriańskiej można zastąpić kiełbaskę posiekanymi uprażonymi orzechami włoskimi, które idealnie komponują się ze smakiem pieczonych warzyw. Jeśli chcecie podać zupę z prażonymi orzechami wsypcie je na suchą, rozgrzaną patelnię i co chwile mieszając podprażajcie orzechy, aż zaczną pachnieć. Tym bardziej, że apetyt pobudzał odpowiednio wcześnie już cudowny zapach pieczonych warzyw wydobywających się z piekarnika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qulinarna.com/2017/10/25/zupa-krem-z-pieczonych-bialych-warzyw/