No i cóż… Właśnie pod taką nazwą je zapamiętałam i teraz robię 🙂 Składniki: 200 g ziemniaków (ugotowanych i zmiętych) 250 g sera białego 250 g mąki 1 jajko sól …
Składniki: 0,5 kg łuskanego grochu 2 l wody 300 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy 1 duża cebula 3 marchewki pokrojone w słupki 4 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 ząbek …
Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 200 g sera żółtego (może być np. mozzarella, która jest mniej tłusta) 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 100 …
Składniki: 1,5 kg malutkich patisonów 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 duże cebule (najlepiej czerwone) 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku 2 łyżki soli ziele angielskie …
Grzyby – prawdziwki, podgrzybki, kozaki, zajączki, kurki, opieńki kilka łyżek octu i szczypta soli do gotowania grzybów marchewka cebula 1 szklanka octu 3 szklanki wody 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki …
Składniki: 3 duże cukinie 4 duże marchewki 500 g pieczarek 500 g kiełbasy 300 g boczku 4 cebule 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej …
Chłodnik z cukinii i ogórków to danie, które pojawiło się u nas w domu po raz pierwszy z dwóch powodów: Upały, upały i jeszcze raz upały. Składniki: 1 średniej wielkości …
Patisony smażone w bułce to kolejny z naszych pomysłów na radzenie sobie z klęską urodzaju. Składniki: patisony (średnie i duże) jajka bułka tarta sól, pieprz opcjonalnie dodatkowe przyprawy: czosnek, ulubione …
Składniki: owoce czarnej porzeczki cukier – ok. 200 g na każdy 1 kg owoców woda – ok. 100 ml na każdy 1 l soku Wyciskamy z owoców sok. Podany z …
Na początku przygotowywałam róże z nieobranych jabłek, pokrojonych bardzo cienko i piekłam je w foremkach na muffinki (efekt końcowy widoczny jest na ostatnim zdjęciu). Po wyjęciu okazało się jednak, że …
🙂 bardzo duży pęczek botwinki razem z buraczkami 3/4 szklanki posiekanego koperku pół szklanki posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 litr kefiru 200 ml jogurtu greckiego sól, pieprz jajka ugotowane …
🙂 3 banany 1 gotowe ciasto francuskie kilka łyżek kremu czekoladowego 1 roztrzepane żółtko Ciasto rozkładamy, a następnie nacinamy dłuższy bok do 2/3 na paski o szerokości ok. 4 cm. …
Ciasto z dyni: 2 szklanki gęstego puree z dyni 2,5 szklanki mąki 4 jajka 1/2 szklanki oleju 2/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 2/3 szklanki …
Nastawiłam już jednak zakwas i, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, już wkrótce będziemy zajadać się takim właśnie pieczywem. 300 g mąki pszennej (typ 650) 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej …
No ale cóż, może do tego smaku musiałam po prostu dorosnąć? 600 g fasoli Jaś 500 g kiełbasy śląskiej 100 g boczku wędzonego 6 x ziele angielskie 6 x liść …
Podstawę stanowią następujące proporcje: 1 szklanka mleka (do 1 banana) – 0,75 szklanki mleka (do 2 bananów) – 0,5 szklanki mleka (do 3 bananów) 1/2 szklanki oleju 1 duże jajko …
Jak przygotować miód – syrop z mniszka lekarskiego? Przepisów na miód z mniszka lekarskiego jest wiele. My przygotowujemy go z przepisu znalezionego w babciowym zeszycie: 400 kwiatów mniszka lekarskiego (bez …
6 płatów śledzi woda do wymoczenia płatów śledziowych 3 łyżki musztardy francuskiej 1 papryczka chili 1 łyżeczka świeżo, grubo zmielonego pieprzu 1 cebula 2 łyżki octu balsamicznego 200 g suszonych …