6 płatów śledzi woda do wymoczenia płatów śledziowych 3 łyżki musztardy francuskiej 1 papryczka chili 1 łyżeczka świeżo, grubo zmielonego pieprzu 1 cebula 2 łyżki octu balsamicznego 200 g suszonych pomidorów (razem z zalewą) olej rzepakowy tłoczony na zimno szczypiorek Wkładamy do miski, do której następnie dodajemy kolejno: musztardę, papryczkę chili pokrojoną w talarki, pieprz, cebulę pokrojoną w piórka, suszone pomidory pokrojone w paseczki, olej z pomidorów, ocet balsamiczny. Śledź na ostro z suszonymi pomidorami, którym poczęstowała nas koleżanka bardzo nam posmakował i zagościł, a nawet można śmiało powiedzieć, rozsiadł się na dobre, w naszym wigilijnym menu. Wymoczone przez kilka godzin śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kawałki o długości 2 – 4 cm. Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro Share this: Facebook WhatsApp Twitter Email